llàgrimes sant llorenç 2020

Saps que el desembre hi ha els Gemínids 2023, l’última pluja d’estels de l’any? Al voltant de mitjans de desembre, els Gemínids es deixen veure a Catalunya. El moment àlgid serà enguany la nit del 13 al 14 de desembre, malgrat que hi haurà activitat entre el 4 i el 17 de desembre.

Els Gemínids es produeixen en un moment —en el moviment de translació de la Terra al voltant del Sol— en el qual la Terra passa per una zona de l’espai on es troben les restes del cometa 3200 Phaethon.  Aquestes restes, minúscules, són l’origen dels estels fugaços. Tenen mides de poc més d’un gra de sorra fina o, en el millor dels casos, d’un pèsol. Entren a velocitats de diversos milers de km/h i literalment es fonen quan freguen la nostra atmosfera i deixen empremta al cel.

És una pluja d’estels de les més importants de l’any, amb un nombre elevat de meteors per hora.

Gemínids 2023: moment àlgid la matinada del 14 de desembre

La nit de de dimecres 13 a dijous 14 de desembre, es preveu que sigui el moment àlgid d’aquesta pluja d’estels, amb una taxa màxima observable de fins a 150 meteors/hora. El radiant es produeix cap a la constel·lació de Bessons, per tant convé mirar preferentment entre el sud i l’oest.

També serà un bon moment la nit i matinada de dimecres a dijous.

El radiant dels Gemínids. Font: IGN

La Lluna nova facilitarà l’observació dels Gemínids

L’any passat la lluna es trobava en fase creixent (60-70 % il·luminada), un fet que va dificultar la visió de la pluja d’estels. Enguany durant la nit del 13 al 14 de desembre la lluna no serà visible ja que tindrem Lluna nova.

Cel poc ennuvolat però visibilitat excel·lent

Durant la nit i la matinada de dimecres a dijous es preveu que el cel es mantingui entre poc i mig ennuvolat a bona part de Catalunya. L’excepció, l’àmbit Pirinenc, on es mantindran les nuvolades i hi continuarà nevant.

A l’interior i el litoral —també a Barcelona— el cel es mostrarà majoritàriament serè, tot i que convé tenir present que hi haurà encara algunes franges de núvols alts i mitgencs que podrien enterbolir parcialment el cel en alguns moments.

La visibilitat serà molt bona gràcies al vent de mestral, el qual bufarà moderat i accentuarà la sensació de fredor.

La nit de dijous a divendres les condicions meteorològiques seran millors, ja que es preveu que el cel es mostri més serè i que el vent bufi amb menor intensitat.