concentració de gel marí a l'Àrtic el mes d'abril. font: Copernicus/ECMWF

El gel marí a l’Àrtic torna a retrocedir. Poc ha durat la petita alegria que ens va donar a finals d’hivern, quan es va poder calcular una extensió de gel notablement superior a la dels darrers cinc anys i quan els valors registrats s’intentaven acostar tímidament als mitjans per a les dates.

El mes d’abril ens torna a la realitat. Hem passat d’una onzena meritòria posició del mes de març (hi havia 10 anys amb menys gel) a la tercera (o en alguns càlculs la quarta) extensió de gel més baixa mai registrada en un abril des de l’any 1979, moment que s’inicia la sèrie de dades.

Un 8 % menys del que seria normal

Segons les dades via satèl·lit facilitades tant per Copernicus com per la National Snow and Ice Data Center (NSDIC) aquest abril ha tingut una mitjana de prop de 13,5 milions de quilòmetres quadrats de superfície marina gelada, un 8 % menys del que seria normal per a aquestes dates durant la mitjana calculada per al període 1981-2010.

Extensió del gel marí a l’Àrtic. Font: NSIDC

Això és, segons els càlculs de Copernicus, el tercer registre més baix en un mes d’abril. Una marca que la NSDIC eleva fins als 13,7 milions de km2  i que fa baixar el registre un esglaonet més, fins al quart lloc dels abrils amb menys gel a l’Àrtic.

Anomalies de l’extensió del gel en base al periode 1981-2010. Font: Copernicus/ECMWF

Unes dades que van en la línia de confirmar la tendència de les darreres dècades a un ràpid retrocés de la cobertura de gel, tant a l’Àrtic com a l’Antàrtic. Els pols es van fonent.

Augmenta l’edat del gel, però molt poc

De les poques coses positives d’aquestes darreres dades

trobem un augment de l’edat del gel marí.

El gel antic (de més de quatre anys) va tocar mínims històrics l’any passat després d’un ràpid retrocés que ha fet que el gel de més de quatre anys hagi passat  de representar més del 35 % del total a finals dels anys 80 a menys del 5 % del total l’any passat.

Evolució de l’edat del gel marí a l’Àrtic. Font: NSIDC

La petita alegria que ens porta aquest 2020 és que tot i que poc, el percentatge de gel vell ha augmentat lleugerament. El gel de més edat té en conjunt més gruix i li costa més de fondre.

Tot i això, petites batalles guanyades en una guerra que sembla més que perduda tenint en compte el context inequívoc d’escalfament global en què ens trobem.

 

 

 

 

Comparteix a: