Neutralitzar els ruscs de vespa asiàtica és vital per vetllar per la nostra biodiversitat: una actuació molt necessària, alhora que sorprenent. Mitjançant un fusell d’aire comprimit, com els que es fan servir en els jocs de guerra de pintura, s’introdueixen vials de verí a l’interior del rusc. És un procés que requereix de precisió i de bona punteria, ja que els operaris encarregats de detonar l’arma han de situar-se a una distància prudencial per evitar ser atacats per les vespes.

Els vials contenen verí congelat, que, un cop desfet, impregna les capes interiors del rusc. Les vespes, alarmades pels trets, surten a l’exterior per esbrinar qui ha atacat el seu niu, i quan es veuen incapaces d’identificar-ne els responsables ataquen directament els vials carregats d’insecticida. Després d’ingerir-lo, moren.

Un rusc foradat pels vials

El 2021: l’explosió de casos

Aquest any ha estat l’any de l’explosió de casos atès que el creixement de la vespa és exponencial. En totes les zones geogràfiques on s’ha anat introduint hi ha hagut un moment àlgid, i a Barcelona està passant ara. La detecció d’incidències es fa més evident perquè, tot i que la perillositat no és superior a la resta de vespes autòctones, genera més alarma entre la ciutadania. En xifres, l’any 2020 es van notificar 279 incidències, mentre que aquest 2021 n’han estat 292.

De fet, tenim molts exemples per pensar que aquest vèspid s’hi està bé a Barcelona. En els darrers mesos hem vist la proliferació de ruscs en diferents punts de la ciutat, com a la Catedral de Barcelona, en un aparcament del Guinardó o fins i tot a l’Arc de Triomf.

vespa asiàtica arc de triomf
Un operari retira un rusc a l’Arc de Triomf

Perquè cal eliminar aquests vèspids?

La vespa velutina o vespa carnissera asiàtica és una espècie invasora exòtica. Això significa que fa perillar la biodiversitat i els altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta. Actualment només es coneix un depredador natural de nius de vespa asiàtica, l’aligot vesper.

Com creen el seu rusc?

Després del període de descans biològic, la reina fundadora del niu, que està sola, inicia la construcció d’un primer niu, l’embrionari. Aquesta reina haurà de romandre sola dins del niu fins que neixi la primera obrera, 48 dies de la primera posta. ​Quan el niu ja té un nombre considerable d’obreres s’anomena primari i és de dimensions més aviat petites. Quan dins d’aquests nius primaris ja hi ha centenars de vespes, s’acostuma a fer un trasllat. La colònia es desplaça a un espai elevat, normalment a les branques d’un arbre de fulla caduca, on acaben creant els nius secundaris, molt més grans que els primers.

Un rusc de vespa velotina a la Font d’en Fargues

Com és la picada d’aquesta vespa?

Els experts adverteixen que la picada d’aquest tipus de vespa és gairebé idèntica a la d’una vespa comú. Malgrat tot, els atacs en grup o les reaccions al·lèrgiques poden generar complicacions en l’organisme. Cal trucar al 061 en el cas que tinguem més d’una picada, que la picada s’hagi produït dins la boca o siguem al·lèrgics a aquesta vespa, o no sapiguem si ho som o no.

Què he de fer si trobo un niu de vespa asiàtica?

Davant la presència d’individus o nius cal actuar de la mateixa manera que amb vespes autòctones o abelles. En cas que se’n detectin individus aïllats, cal mirar si hi ha algun niu proper. Si es localitza el niu a l’espai públic de la ciutat, cal trucar al telèfon del civisme (900 226 226) per activar el servei de recollida i eliminació del niu.

En cas que es localitzi un niu a l’espai privat, és la propietat qui ha de fer-se càrrec de la retirada i posar-se en contacte amb una empresa especialitzada en apicultura.