La vespa asiàtica a Barcelona ha passat de tenir una presència anecdòtica a suposar una de les principals actuacions de les empreses d’exterminació de plagues a la ciutat. L’últim rusc que s’ha retirat ha estat a la Font d’en Fargues, després que uns veïns avisessin de la presència del niu en un arbre del carrer de Montserrat Casanovas. Els avisos per la presència d’aquesta espècie invasora han anat en augment en els darrers anys: l’Ajuntament ara rep centenars d’avisos durant l’any i les retirades són constants en arbres, terrats i façanes. Fins i tot han colonitzat edificis icònics de la ciutat: se n’han tret de la Catedral de Barcelona i de l’Arc de Triomf.

El primer cas de vespa asiàtica a Barcelona, un rusc a la UB

El primer rusc de vespa asiàtica a Barcelona es va localitzar el juliol del 2018 al jardí interior de l’Edifici Històric de la UB. L’avís el va donar un treballador del centre i els Agents Rurals van comptar entre 12 i 17 exemplars de l’espècie, també anomenada vespa velutina. Aquesta va ser la prova que l’animal era present a la ciutat, i des de llavors els avisos no han parat.

De Collserola al Poblenou, les alertes s’expandeixen

Al mateix any, els gestors de la finca vitivinícola de Can Calopa van donar un nou avís: les vespes asiàtiques s’estaven menjant la collita de raïm. I això s’hi afegia la pèrdua en la producció de mel de la vintena d’apicultors del Parc Natural de Collserola, en ser les abelles l’àpat preferit d’aquestes vespes. Les alertes també van arribar de Vallbona, a Nou Barris, on els veïns van detectar un rusc penjat d’un arbre a 20 metres d’altura. Durant els 2018, 2019 i 2020 també hi va haver una retirada en un pàrquing al Guinardó i al Parc Central del Poblenou.

L’empresa d’exterminació de plagues Iberotrac corrobora que els avisos no han parat de créixer en els darrers tres anys: “Des de l’inici de novembre hem fet un servei per dia de retirada de rusc de vespa asiàtica i cada vegada en són més a Barcelona”, explica el coordinador de l’empresa, Javier Téllez. Les dades de l’Ajuntament d’avisos per vespa en l’espai públic ho confirmen: 279 incidències l’any 2020 i 103 en la primera meitat del 2021.

Ruscs a la Catedral de Barcelona i a l’Arc de Triomf

Les vespes asiàtiques també han colonitzat llocs simbòlics de la ciutat. Un veí del Gòtic va avisar a l’octubre d’un rusc d’entre 50 i 60 cm de diàmetre al cimbori de la Catedral. I des de la mateixa empresa Ibertrac confirmen que han actuat a l’Arc de Triomf per fer la retirada d’un niu.

Més avisos a la tardor

La majoria d’actuacions requereixen de grues elevadores perquè els nius es troben a gran alçària. Els tècnics actuen amb vestits d’apicultor reforçats, amb vidre a la cara per evitar que el verí que escupen les vespes impacti als ulls, i casc per evitar les picades al cap. A la tardor s’incrementen els avisos, perquè la caiguda de les fulles dels arbres deixa al descobert estructures de grans dimensions que fins llavors no eren fàcils de veure a simple vista.