La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se a finals del 2004 a França i posteriorment es va estendre per tot el sud d’aquest país.  A Catalunya es va començar a detectar ara fa uns cinc o sis anys, des de llavors la seva presència i població ha anat a més.

Es tracta d’una vespa realment més gran que les que estem més habituats a veure, malgrat que a Catalunya hi ha una espècie autòctona de dimensions similars. La seva picada és similar a la de les vespes que coneixem.

Joan Pino, biòleg i subdirector del CREAF, ha explicat a ‘El matí de Barcelona’ que, tot i ser un depredador més de les instal·lacions apícoles, en zones humides de Catalunya aquesta vespa està proliferant més i comença a ser una problemàtica rellevant per a les explotacions apícoles pel fet d’alimentar-se de l’abella de la mel, a banda d’altres espècies d’insectes silvestres.

L’expert ha tret importància a les previsions més catastrofistes, -també  les lligades a la possible disminució de la pol·linització per part de les abelles per aquest fet-  ja que conviu amb els humans i les explotacions apícoles a França i el nord de la península Ibèrica des de fa ja molt de temps.

Es tracta d’una nova espècie que s’afegeix al conjunt d’insectes que ja tenim i que interaccionen amb els humans: “hi haurà una reordenació de les regles de joc”. Ha vingut per quedar-se i, segons ha explicat,  “ens haurem d’habituar a la seva presència i intentar minimitzar-ne els efectes negatius que això pugui tenir”.

A continuació podeu escoltar l’entrevista sencera a Joan Pino realitzada a ‘El matí de Barcelona’, a betevé 91.0 fm: