La vespa asiàtica és cada vegada més present a la ciutat de Barcelona. L’any 2020, el de l’esclat de la pandèmia, es van arribar a comptabilitzar 279 incidències relacionades amb aquest insecte invasor. Aquest 2021 ja hi ha hagut 103 intervencions per part de l’Ajuntament de Barcelona. La darrera, la retirada d’un enorme rusc al carrer de Montserrat Casanovas. A finals d’octubre també se’n va localitzar un al cimbori de la Catedral.

La vespa asiàtica entra als ruscs d’abelles de la mel i mata tots els adults perquè s’alimenta de les cries
Berta Caballero, conservadora del Museu de Ciències Naturals

La proliferació d’aquestes vespes és un problema, sobretot, perquè s’alimenten principalment de l’abella de la mel, un dels principals insectes pol·linitzadors autòctons. “Entra al rusc i mata tots els adults perquè s’alimenta del poll de l’abella de la mel”, explica la conservadora del Museu de Ciències Naturals, Berta Caballero. Per això, alerta, “com més grossos siguin els ruscs d’abelles de la mel i més a prop estiguin els uns dels altres, més fàcil li posem a la vespa asiàtica perquè es dispersi i n’augmenti la població”.

Un rusc de vespa asiàtica

A Barcelona, de fet, hi ha més ruscs d’abella de la mel del que podria semblar. En trobem, per exemple, al Castell dels Tres Dragons al Parc de la Ciutadella. Però també se’n formen en mobiliari urbà i hi ha abelles solitàries, com les que s’allotgen als hotels per a insectes que s’estan impulsant arreu de la ciutat. La desaparició d’aquests pol·linitzadors és un problema global que pot comportar desequilibris en els escosistemes.

Com és la vespa asiàtica?

La vespa asiàtica (“Vespa velutina”) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. Va introduir-se a finals del 2004 a França i posteriorment es va estendre per tot el sud d’aquest país. A Catalunya es va detectar per primera vegada el 2013, des de llavors la seva presència i població ha anat a més. A Collserola se’n van detectar l’any 2017 i ara ja n’hi ha milers, amb nius de fins a 15.000 individus.

Són més agressives?

“La vespa asiàtica és més agressiva que altres vespes autòctones de la seva mida”, assegura Caballero. En contra del que se sol pensar, però, no és la més gran que podem trobar a Catalunya: “La vespa crabro té la mateixa mida i la vespa megascolia és força més gran, però són difícils de veure”.