ciclogènesi explosiva
pressió i vent previstos per dimarts a les 12h. font: windy

Fa dies que els mapes apunten la formació d’una potentíssima borrasca a l’Atlàntic entre dilluns i dimecres. Agafarà empenta amb molta velocitat, en el fenomen que es coneix com a ciclogènesi explosiva. El vent i les pluges associades podran complicar, i molt, el temps d’alguns països europeus, tot i que Barcelona en podria quedar bastant al marge.

Abans d’aquesta possible ciclogènesi explosiva, tindrem ja una primera borrasca que aquest diumenge reactivarà el vent a bona part de Catalunya i la nevada a tot el Pirineu, per la qual cosa el pont de desembre tindrà moments de tot.

La ciclogènesi explosiva, un procés que forma una borrasca

El primer que cal deixar clar és que una ciclogènesi explosiva no és ni el nom d’una borrasca ni tan sols una borrasca. La ciclogènesi explosiva és el mecanisme pel qual es forma, un procés.

Tenint en compte que tota borrasca té una ciclogènesi (una formació del cicló/borrasca), l’adjectiu explosiu fa referència, en aquest cas, a una caiguda sobtada de la pressió i en un interval molt curt de temps.

Una borrasca, per haver-se gestat mitjançant una ciclogènesi explosiva, necessita que la pressió al seu centre baixi un mínim de 24 hPa en 24 hores (a latituds mitjanes com la nostra s’accepta també una caiguda 18/20 hPa en 24 hores).

Un aprofundiment notable que fa que, sobretot, augmenti el seu camp de vent, amb ratxes que poden ser molt violentes al voltant del seu centre. També acostuma a anar acompanyada de temporal marítim molt dur i de pluges que poden ser abundants.

Un descens de pressió espectacular

Els mapes fa uns dies que apunten la formació d’una petita borrasca a l’oest de l’Atlàntic durant la tarda d’aquest mateix diumenge.

En un primer moment, aquesta borrasca primigènia tindrà al voltant de 1020 hPa al seu centre, però s’aprofundirà amb una velocitat excepcional i, només 24 hores més tard el mateix model marca una pressió propera a 970 hPa, gairebé 50 hPa menys en només un dia, cosa que justifica el nom de ciclogènesi explosiva.

Tal com es veu als mapes isobàrics del Metoffice, aquesta profunda borrasca continuarà guanyant potència i dimarts podria assolir registres de pressió de menys de 950 hPa en el que podria ser una baixada de pressió de més de 70 hPa en només dos dies, un fet meteorològicament molt poc habitual i que posaria de manifest la magnitud i potència d’aquesta borrasca.

Quina afectació podria tenir?

Encara és molt d’hora per saber tant si s’acaba formant com si acabarà tenint una gran repercussió, tot i que són molts els models que així ho indiquen.

A hores d’ara serien el Regne Unit i França els països que podrien quedar més afectats d’un més que possible episodi de vent violent i temporal de mar, especialment entre dilluns i dimecres.

Portugal i Espanya podrien veure indirectament els seus efectes, amb una probabilitat més elevada al litoral cantàbric i Galícia, tot i que sense que es pugui assegurar res a hores d’ara.

En el cas de Catalunya i Barcelona, exceptuant el pas de fronts associats a la borrasca i possibles enfortiments del vent als dos extrems del territori, no sembla que aquesta nova borrasca hagi de tenir una gran incidència.

Celia o Barra, els seus possibles noms

Tot i que està per veure si realment aquesta borrasca s’acaba gestant i aprofundint amb aquesta magnitud, és molt probable que, si ho fes, acabés sent una borrasca amb nom.

El seu nom final dependrà de quin organisme acabi batejant-la.

Si la bategessin el servei meteorològic portugués, Meteofrance (França), o l’AEMET, aquesta agafaria el nom de Celia, un nom ja va sortir a la palestra fa una setmana amb la Dana i borrasca que va afectar Catalunya a finals de novembre, però que finalment va ser insuficient com per donar-li nom.

Per contra, si fos el servei meteorològic britànic (Metoffice) qui bategés la borrasca, aquesta seria anomenada Barra, seguint l’estela d’Arwen, la borrasca que va dur una potent nevada als Pirineus.