foto: Alfons Puertas - Observatori Fabra

Segons les dades pluviomètriques de l’estació meteorològica ubicada al terrat de betevé, aquests primers sis mesos del 2019 només ha plogut 127 litres per metre quadrat. L’any passat van caure’n 360 l/m2 fins al 30 de juny. A més, el nombre de dies amb pluja també és força diferent, gairebé la meitat: aquest any, 30 dies plujosos i els primers sis mesos del 2018 en van ser 55.

Menys de la meitat de la pluja de l’any passat al Fabra

Les dades climàtiques de l’Observatori Fabra també posen de manifest que, malgrat l’any passat va ser un any molt plujós, aquest any la diferència és molt exagerada. Els contrastos pluviomètrics són una de les característiques del clima Mediterrani i aquest any són ben evidents: si els sis primers mesos de l’any passat van registrar-se fins a 447 l/m2, aquest any només n’han caigut 187, fet que suposa un 42 % respecte a l’any passat.

La disminució de la pluviometria es reflecteix també amb l’augment d’hores de sol aquest mes de juny. Ha estat el segon juny amb més hores de sol des del 1914, després del del 2015.

Pantans en bon estat, malgrat la sequera

Comença el juliol amb els embassaments de les conques internes, les que abasteixen la ciutat d’aigua, força plens. Concretament, es troben al 79 % de capacitat. L’any passat, però, per aquestes dates, estaven molt millor, al 90 %. La manca de pluja d’aquest inici d’any no afecta l’abastiment d’aigua a les llars, però sí els nostres boscos. Recordem, per exemple, l’incendi de la setmana passada a la Ribera d’Ebre, que va arribar a cremar més de 6.000 hectàrees.

Risc d’incendi forestal 02/07/19