Des de l’any 2000 les bicicletes tenen restringit l’accés a algunes zones de la serra de Collserola. Els ciclistes no poden circular per corriols, rieres, camps a través ni camins amb una amplada inferior a tres metres. D’aquesta manera, l’òrgan gestor del parc natural vol preservar l’ecosistema de la zona. La plataforma Collserola sense Restriccions Ciclistes demana aixecar la prohibició i alerta que el consorci estudia endurir les restriccions en els propers mesos.

Corriol al Parc Natural de Collserola

Rafael Martínez, vocal de l’entitat, assegura que el ciclisme no és el causant de l’erosió del sòl ni tampoc de l’alteració de la fauna. “Això no és cert. De fet, va en contra de la filosofia de la bicicleta de muntanya”, explica, perquè respecta i cuida el medi natural.

“El principal factor d’erosió que hi ha als corriols i a les trialeres de Collserola és un factor tan natural com la pluja. Quan precipita i cau, sobretot en episodis continus o més torrencials, obre canaleres que sí que representen un problema d’erosió.”

Malgrat la prohibició, hi ha ciclistes que ignoren la normativa i que continuen baixant pels corriols i les trialeres. Inclús hi ha usuaris que pengen les seves excursions amb la bicicleta a les xarxes socials.

El Consorci del Parc de Collserola vol endurir la normativa

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estudia ampliar l’actual ordenança que regula l’ús de la bicicleta per evitar “comportaments agressius que impacten negativament sobre el medi natural”. El gestor del parc s’ha reunit amb diverses entitats i empreses relacionades amb l’ús ciclista a Collserola i ha rebut algunes propostes:

  • Conduir pels espais autoritzats amb GPS per controlar la velocitat i el desplaçament.
  • Identificar els ciclistes amb un carnet d’usuari i una placa per incorporar al vehicle.
  • Circular només per pistes i, si és possible, a la zona perimetral de la serra.

A falta d’arribar a un acord per actualitzar la normativa, per ara els ciclistes poden circular pels itineraris i pistes senyalitzats, com les pistes forestals, però sense sobrepassar els 20 quilòmetres per hora per no molestar ni posar en risc els usuaris que caminen o corren.

Bicicletes al parc de Collserola

Manifestació contra les restriccions a Collserola

Davant d’aquesta possible ampliació de la normativa, la plataforma contra les restriccions ciclistes preveu convocar una manifestació de rebuig a l’octubre: una protesta per defensar que la bici, com els excursionistes i els corredors, ha de poder accedir a tots els racons de la serra de Collserola.