El moviment Fridays for Future s’ha fet famós a escala mundial per la seva cara visible, Greta Thunberg. Una de les persones que encapçalen el moviment a Barcelona és Maria Serra, estudiant de batxillerat, que ressalta que el paper de Thunberg “ens ha unit a tots” i que ara ja són “més de set milions” a tot el món.

Segons Serra, Fridays for Future funciona a Barcelona com un moviment “descentralitzat” que integra joves diversos i “preocupats pel seu futur, perquè no veuen segur el futur ni en l’aspecte laboral, ni ecològic ni pel que fa als drets fonamentals”.

La portaveu assegura que un dels objectius que es proposen és “la importància de formar-se”. Apunta que “és molt important estar informat” i considera que “a l’escola et diuen que els pols es fonen o que l’aire està contaminat però ja està, són cinc minuts”.

“Hem aconseguit que la qüestió estigui sobre la taula i que se’n parli”, celebra Serra, en referència a les manifestacions dels divendres que el moviment organitza de manera habitual en grans ciutats, també a Barcelona. Adverteix que la zona de baixes emissions “és insuficient” i que caldran més mesures per aturar la crisi climàtica a la ciutat.

Serra apunta algunes de les hipòtesis més alarmistes sobre el futur del planeta si no canvien els hàbits de consum: “El 2050 podria haver-hi un col·lapse natural del planeta, i això no t’ho expliquen” o “Hi ha 400 persones cada any a Barcelona que moren de manera prematura per la contaminació de l’aire”. Per això conclou que “no és que o canviem o seguim en una societat consumista i dolenta. És que o canviem o no hi haurà societat”.

Té 17 anys i estudia el batxillerat social. El moviment mundial Fridays for Future va començar a Barcelona al febrer i, des d’aleshores, la Maria n’és la portaveu. Considera que és tan important estudiar batxillerat com ser activista per combatre el canvi climàtic, perquè sense estudis i sense planeta no hi ha futur.

El moviment Fridays for Future a Barcelona està format per joves diversos preocupats pel futur ecològic. El col·lectiu ha replicat a Barcelona les manifestacions dels divendres que s’organitzen a grans ciutats d’arreu del planeta. Assegura que han aconseguit que es parli de l’emergència climàtica i que el tema sigui a l’agenda política de tots els estats.