Es posa en marxa un pla de monitoratge per avaluar el funcionament i l’impacte de les cobertes i façanes verdes a Barcelona. Anomenat Verd de proximitat BCN, el projecte ha començat a analitzar sis cobertes de la ciutat i pretén ser extensible a la resta. Al darrere hi ha dues universitat catalanes, la Universitat de Lleida i la Universitat Politècnica de Catalunya, i compta amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Una trentena d’indicadors socials, tècnics i econòmics

Més enllà dels beneficis coneguts de les cobertes verdes, amb aquest pla de monitoratge els científics volen establir diversos indicadors per analitzar cada cas concret. Per això han establert 34 indicadors de diferents tipus, no només tècnics i físics, sinó també econòmics o socials. Segons Gabriel Pérez, professor i investigador de la Universitat de Lleida, els de tipus socials, com ara el sentiment de pertinença o el primer impacte de la coberta, “tenen molt valor i ningú els presta atenció”.

El pla de monitoratge vol ser participatiu i sostenible en el temps, per això, comporta la implicació dels usuaris de dels terrats i façanes per recollir dades reals i valorar-les. A banda d’estudiar la informació de les cobertes verdes que ja estan fetes, el pla també serveix per preveure quina vegetació funciona millor en aquests espais.

Dues de les cobertes verdes estudiades són a Sant Andreu

El projecte Verd de proximitat BCN està treballant en sis terrats que formen part de les propostes guanyadores del primer Concurs de Cobertes Verdes (2017-2019) promogut per l’Ajuntament de Barcelona. Dos es troben al districte de Sant Andreu i tenen característiques diferents.

La coberta verda de la cooperativa TEB, a Sant Andreu, comprèn més de 1.000 m² de coberta extensiva, un hort i un jardí medicinal. Les primeres dades recollides demostren que afavoreix un aïllament tèrmic de cinc graus tant a l’hivern com a l’estiu, a més de l’aïllament acústic.

L’altre terrat verd es troba a les oficines d’Urbaser al Bon Pastor. Aquest s’ha ideat com un espai natural per fomentar la biodiversitat i inclou menjadores d’ocells, caixes niu i un estany per a amfibis. Entre l’impacte que ocasiona hi ha temperatura més fresca, menys soroll i també els serveix per a base de cultiu per conèixer quines espècies vegetals funcionen millor.