A mig matí els infants de dos anys de l’Escola Bressol Municipal Valldaura (Horta-Guinardó) mengen taronges i pomes i, tot seguit, reaprofiten les pells per fer compost, que ells mateixos remenen i després fan servir per fertilitzar l’hort. És una de les accions d’educació ambiental i gestió de residus que ara es volen implantar a les 103 escoles municipals amb el programa Bressols pel clima, que vol ser un full de ruta perquè els centres de petita infància siguin més verdes, sostenibles i autosuficients generant energia sostenible.

Cobertes verdes i refugis climàtics

En total l’Ajuntament de Barcelona impulsa 47 actuacions per promoure les instal·lacions d’energia renovable i afavorir el reciclatge i la separació de residus, així com l’educació ambiental dels infants d’entre zero i tres anys. Entre les accions previstes hi ha també instal·lar cobertes verdes, crear refugis climàtics i augmentar les instal·lacions de generació d’energia renovable.

A l’EBM Valldaura ja fa més de 20 anys que tenen tres plaques fotovoltaiques amb què escalfen tota l’aigua que necessita el centre per cuinar i rentar. Es tracta d’un centre pioner a la ciutat que marca el camí que seguiran totes les bressols de Barcelona. Actualment hi ha 58 instal·lacions solars tèrmiques a les escoles, quatre bressols amb plaques fotovoltaiques i 76 que tenen contracte amb l’empresa pública Barcelona Energia.

Més vegetació i elements de joc natural

Un altre dels aspectes que es volen potenciar és l’enverdiment dels patis amb més vegetació i elements de joc fets amb materials naturals, que són ben visibles a l’EBM Valldaura. Túnels de vegetació, un petit bosc on amagar-se, cadires fetes amb troncs reciclats i elements de fusta per jugar.

També es preveu explorar el camp de les cobertes verdes per millorar l’eficiència energètica dels centres. Actualment no hi ha cap bressol municipal amb coberta verda i s’estudia posar-ne a diferents centres. L’estratègia Bressols pel Clima es va presentar a les direccions de les bressols en un acte al Conservatori de Música aquest dimecres.