Barcelona rècord octubre calor
Foto: Alfons Puertas

Un inici d’octubre fulgurant ha empès aquesta primera quinzena de mes al primer lloc entre les més càlides registrades mai a l’Observatori Fabra. No havíem tingut mai una primera quinzena d’octubre amb una temperatura tan alta des de, com a mínim, principis del segle passat.

Una temperatura més pròpia de l’estiu

Els 22,4 ºC de temperatura mitjana registrats a l’Observatori Fabra durant la primera quinzena d’octubre no tenen cap precedent més càlid en els 110 anys de vida de la seva sèrie.

De fet, es tracta d’una temperatura molt més pròpia de finals d’agost o principis de juliol, més que no pas del mes d’octubre, cosa que posa de manifest l’excepcionalitat d’aquest fet.

Tant és així que trobem fins a 30 mesos de juliol i 33 d’agost en què la temperatura mitjana ha estat inferior a la d’aquesta primera quinzena d’octubre. Això sí, gairebé tots aquests mesos de ple estiu que queden per sota són del segle XX. Del segle XXI, només el juliol del 2011 i l’agost del 2002 quedarien per sota del registre de la primera quinzena d’octubre del 2023.

La temperatura mitjana dels primers 15 dies d’octubre ha tingut una anomalia de 4,3 ºC. Una autèntica barbaritat. Una anomalia que puja a 5,2 ºC si comparem la dada amb la mitjana de tota la sèrie.

S’iguala el rècord de dies a més de 25 ºC… a falta de mig mes

La calor ha estat tan accentuada i continuada que només han estat necessaris els primers 14 dies de mes per igualar el rècord de dies amb màximes iguals o superiors als 25 ºC en un mes d’octubre.

Només aquest diumenge, amb núvols i ruixats, ha quedat per sota de la marca dels 25 ºC.

S’iguala, per tant, el registre dels anys 2013 i 2022, amb 14 dies amb 25 ºC o més de temperatura màxima. I això quan encara falten 15 dies i n’hi hauria prou amb un dia més de calor per assolir una nova marca rècord.

La pluja ha fet campana

Els ruixats de diumenge, últim dia de la quinzena, han impedit acabar aquests primers 15 dies amb el comptador de pluja a zero, un fet que sense ser excepcional té ben pocs precedents, més si tenim en compte que es tracta de l’època de l’any en què més plou a Barcelona.

Fins a 11 anys queden finalment amb un registre més escarransit que els dos litres caiguts a l’Observatori Fabra aquest diumenge, única pluja de la quinzena.

Destaquen els anys 1954,1989 i 2011 amb un zero absolut al còmput pluviomètric de la primera quinzena d’octubre.

El temps, per sort, ha començat a canviar. Té feina si vol capgirar l’anomalia que arrossega aquesta primera quinzena i s’entreveu més factible compensar la variant pluviomètrica més que no pas la de la temperatura, que amb tota probabilitat acabarà marcant un valor superior al que seria habitual a finals de mes.