L’Ajuntament prepara un acord amb els municipis de l’àrea metropolitana que regularà les tarifes de la recollida de residus en funció del reciclatge. En altres paraules, tal com ha explicat a ‘bàsics’ el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, “qui recicli i ho faci bé, pagarà menys”. Per contra, aquells que “embrutin més, pagaran més”, segons Ximeno.

La iniciativa s’emmarca en una una nova lògica que el consistori vol aplicar a la ciutat per afavorir el reciclatge i està previst que s’incorpori en la nova contractació de recollida de residus i neteja, que actualment es troba en fase de licitació.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Entrevista completa: Frederic Ximeno” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/basics/entrevista-frederic-ximeno-comissionat-ecologia//|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

El reciclatge a Barcelona, lluny dels objectius de la Unió Europea

L’any passat a la ciutat es van recollir de manera selectiva 25.000 tones, un 37,7 % del total. Es tracta del percentatge més alt registrat des del 2011, però que segueix lluny dels paràmetres que marca la Unió Europea de cara al 2025, establerts en un 55 %.

Per tot plegat, Ximeno ha alertat que a la ciutat hi ha una “urgència” en matèria de reciclatge, perquè la generació de residus de la població és superior a la recollida selectiva.

La recollida porta a porta: de Sarrià a altres barris

El comissionat d’Ecologia valora positivament el sistema de recollida selectiva de residus porta a porta al nucli antic de Sarrià i assenyala que es tracta de l’indret de la ciutat “on millor es recicla”. De fet, aquest mecanisme ha suposat triplicar la recollida selectiva, que ha passat del 19 al 55,5 % en un any, i hi participen el 80 % de les persones de Sarrià Vell.

Amb la possibilitat d’estendre el porta a porta a altres barris, Ximeno ha reconegut que “és una bona idea” i demana la implicació dels veïns. El comissionat d’Ecologia, a més, destaca que des de l’Ajuntament treballen amb entitats veïnals de zones com Besòs-Maresme i la Creueta del Coll per implementar la recollida de residus porta a porta.