El director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcon, ha alertat de les conseqüències de l’incendi de Montornès sobre la biodiversitat del riu Besòs. “Això és un cop molt dur per al Besòs”, ha dit en una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé. Qui va ser gerent del Consorci del Besòs reconeix que la mortalitat dels peixos que habiten entre Montornès i Montcada i Reixac és “molt elevada” i adverteix que algunes espècies, com les anguiles, poden estar en risc. Alarcon demana esperar a avaluar l’abast d’aquest incident, però ja ha avançat que caldrà treballar els pròxims mesos per recuperar una biodiversitat que “ara deu estar molt compromesa” .

L’aigua i la fauna del Besòs han estat les víctimes principals del foc, originat en una nau de reciclatge de dissolvents i residus industrials. Part de l’aigua utilitzada per extingir les flames, acompanyada de restes de components químics, ha anat a parar al riu. Això ha provocat la mort d’espècies com carpes, anguiles i llopets de riu. El cas de les anguiles és especialment preocupant, ja que es tracta d’un animal en perill d’extinció. “Si les espècies han quedat tocades, caldrà fer plans per recuperar-les”, ha defensat el director del Zoo, que no descarta futures reintroduccions de peixos.

“La biodiversitat no té preu. Ens dona salut”. D’aquesta manera, Alarcon ha reivindicat la importància de mantenir el bon estat de la zona fluvial. Per això, ha demanat a les administracions que estudiïn mesures perquè un accident industrial com aquest no es torni a produir en un futur.

Anys de recuperació del riu Besòs

Des de fa uns 20 anys, el riu Besòs experimenta un procés de recuperació de la qualitat de l’aigua i de noves espècies, impulsat per ajuntaments, experts i entitats. Sito Alarcon explica que durant aquest temps s’han recuperat fins a set espècies de peixos i invertebrats que s’han convertit en essencials per sustentar la resta de la fauna, com els ocells o les llúdrigues. De fet, aquest últim animal va ser albirat a principis del 2019 per primer cop en molts anys, un fet indicador de la millora de l’ecosistema fluvial. Per tant, ha advertit que si, per exemple, desapareixen les anguiles, també poden fer-ho altres animals que es nodreixen d’aquests peixos.

Malgrat el vessament de dissolvents al riu, l’exgerent del Consorci del Besòs s’aferra a l’optimisme: “Espero que aquest vessament ja hagi passat i no hi hagi més conseqüències. Hem de tenir calma, analitzar la qualitat de l’aigua i no defallir”, ha dit Alarcon, per retornar al riu Besòs la bona salut que havia aconseguit recuperar.