El darrer dia del mes d’abril va ser el més càlid de l’any a la ciutat de Barcelona, amb una màxima que va arribar a fregar els 25 graus en alguns barris. A l’entorn de Collserola, en canvi, la màxima va quedar força més curta. A l’Observatori Fabra la màxima del 30 d’abril va ser de 21,2 ºC, un registre inferior al que fins al dia 1 de maig havia estat la màxima del 2020: 22,4 ºC del dia 4 de febrer.
Convé recordar l’excepcionalitat del mes de febrer, que ens va deixar tot un seguit de rècords de calor que semblen difícils de superar.
Migdia quasi d’estiu a Barcelona
Els registres d’aquest divendres, 1 de maig, però, han fet saltar tots els antics rècords. Ha estat, sense excepció, el dia més càlid del 2020 a tota la ciutat de Barcelona.
Divendres, 1 de maig, el termòmetre s’ha desfermat a causa del vent eixut i reescalfat de ponent. Ha estat el dia més càlid des de finals de setembre de l’any passat. A l’estació del Servei Meteorològic de Catalunya del Raval, a tall d’exemple, han anotat una màxima de 28,1 ºC, un registre que no s’assolia des del dia de la Mercè, el 24 de setembre. En aquella ocasió es va registrar una màxima de 29,1 ºC.
Màximes de finals de maig. Aquests són els registres fins a les 17 h, molt elevats! https://t.co/IzcvvSItCK pic.twitter.com/2EBSYgTzV7
— btv el temps (@btveltemps) May 1, 2020
A l’Observatori Fabra encara no s’arriba a la mínima del 3 de febrer
Aquestes darreres nits hem tingut ja temperatures de ple mes d’abril i, fins i tot en algun cas, s’han superat ja les mitjanes nocturnes del mes de maig, com és el cas d’aquest 1 de maig a l’Observatori Fabra, que amb 14 ºC ha estat la segona nit més càlida de l’any.
Aquestes han estat les mínimes d’avui. A hores d’ara ja busquem els 23 ºC amb vent de ponent reescalfat https://t.co/iHy5n6FpW3 pic.twitter.com/GAa9G2hM6a
— btv el temps (@btveltemps) May 1, 2020
En aquest punt elevat de la ciutat, però, la nit més càlida de l’any continua ostentant-la el 3 de febrer, jornada en la qual la mínima no va baixar de 15,0 ºC.
L’abril fa d’abril
En el cas de l’Observatori Fabra, trobem aquest abril només cinc màximes superiors als 20 ºC, un fet que va passar en tres dies del mes de març i en fins a cinc ocasions el mes de febrer. Novament, l’excepcionalitat del mes de febrer.
Finalment l’abril ha acabat amb 14,3 ºC de temperatura mitjana, 1,1 ºC més que la mitjana climàtica, que se situa en 13,15 ºC per al període de referència 1981-2010, i deixa enrere un març que va ser normal en còmput global.
L’abril passarà a la història, no pas per la temperatura sinó per la pluja, amb unes dades històriques a la ciutat.
La normalitat del març i la relativa normalitat tèrmica del mes d’abril fan que encara quedi més exagerada l’excepcionalitat del mes de febrer d’aquest 2020. I és que el mes de febrer també va fer d’abril.