El govern de la Generalitat està desplegant una campanya de planificació i prevenció d’incendis a Collserola. S’estan talant arbres en mal estat i s’estudien els millors punts des d’on els bombers puguin atacar amb garanties un gran incendi forestal. “És l’operació més gran que s’ha fet mai al massís de Collserola”, ha assegurat el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. En concret, s’actuarà en 50 hectàrees fins a l’estiu, i en un total 255 hectàrees fins al 2025, amb una inversió de 250.00 euros.

L’objectiu d’aquesta planificació és tenir moltes més possibilitats d’aturar els incendis. “No treballem sobre la marxa, hi ha una planificació feta de tot el massís”, ha aclarit Mascort. Els enginyers forestals i els tècnics són els que estableixen les àrees on se situaran els punts base des d’on atacar de manera estratègica un possible foc, ja sigui per aturar-lo de manera més eficaç o bé portar-lo cap a la zona on es consideri millor. “Per als agents és bàsic tenir plans de gestió i sistemes d’extinció per saber on anar i on situar-se en cas d’incendi”, ha explicat el conseller.

Més arbres morts per sequera que no pas per incendis

D’altra banda, s’han començat a determinar quins son els arbres que han de quedar o s’han de talar i retirar del bosc, sempre d’acord amb bombers. Està previst que la setmana vinent s’hagin desbrossat 15 hectàrees de Collserola. Tot seguit, s’actuarà a la banda dreta del cim del Tibidabo. Després de 42 mesos de sequera, el govern alerta que els arbres estan patint molt, i de fet, ha apuntat que aquest any n’han mort més per sequera que pels incendis.

El Parc Natural de Collserola està “al límit” per la sequera: el pi pinyer, l’espècie més afectada
Ha començat la tala de 200 arbres morts d’aquesta espècie al Baixador de Vallvidrera

En total, a tot Catalunya s’han fet 30 plans, dels quals ja estan enllestits, i el de Collserola és uns dels més importants, no tant per l’extensió, sinó per la quantitat de població a qui afecta. En el cas de Barcelona han hagut de contactar amb petits propietaris per actuar en les àrees boscoses privades.