maxima prevista dijous 22 juliol aemet
màximes previstes per dijous 22 de juliol. Font: AEMET

La canícula ha arribat amb força i la calor se’ns ha tirat al damunt. Els mapes apunten un pic de calor important aquest dijous. Calor durant tota la setmana, però amb la màxima abans del cap de setmana

La calor s’ha instal·lat a casa nostra durant tota la setmana. Calor i xafogor intenses tant de dia com de nit, amb una màxima probablement aquest dijous, que ens portarà les temperatures més altes de l’any.

Arriben els que seran (de moment) els dies més càlids de l’estiu

Els mapes indiquen que durant aquest pic de calor d’aquest dijous es podran fregar els 35 ºC a Barcelona i assolir, o superar lleugerament, la marca dels 40 ºC a ponent.

Som davant l’episodi més càlid del 2021, superant fins i tot la calorada de principis de juny i el pic de calor de principis de juliol.

Ja aquest dilluns algunes màximes han superat els màxims anuals assolits durant el juny, però serà especialment dijous quan a Barcelona es podrien superar els registres anuals de manera més general, tant a Barcelona com a la resta de Catalunya.

Tornen les mínimes tòrrides

I amb la pujada de la temperatura, les nits són també cada cop més feixugues.

El respir de la setmana passada ha quedat ja enrere en una setmana que és de molt mal dormir, amb nombroses mínimes per damunt dels 25 ºC

Temperatura mínima de dilluns 19 de juliol

Pic de calor o onada de calor?

Per poder parlar d’onada de calor, el Meteocat estableix els llindars següents a superar, durant un mínim de tres dies consecutius.

Aquesta imatge té l'atribut alt buit; el seu nom és P981120-725x1024-1.png
Valor límit del percentil 98. Font:Meteocat

Això implica que durant tres dies o més s’haurien de superar els 33,4 ºC a Barcelona, o els 38,6 ºC a Lleida, un fet que a hores d’ara no sembla que hagi de passar.

Sí que és cert que aquests llindars es poden superar amb certa facilitat alguns dies a ponent i, fins i tot, algun dia puntual també a Barcelona, tot i que a casa nostra la temperatura màxima va molt lligada al règim de vents.

Però a hores d’ara sembla que no tindrà la continuïtat que necessita una onada de calor per poder anomenar-se com a tal, i probablement quedarà en un pic de calor important o flaix de calor.

En tot cas, pic o onada, la calor hi serà. La canícula ha arribat amb força.

Calorada curta. Descens amb el cap de setmana

Per a qui li costi pair la calor, la bona notícia podria ser la durada d’aquest pic, que s’entreveu ja amb data de caducitat propera.

Meteograma per Barcelona els propers dies. Font: wetterzentrale

Els models meteorològics apunten un descens de la temperatura amb l’arribada del cap de setmana i principis de la setmana vinent que ens durà ambient d’estiu, però amb una calor molt més continguda i fins i tot lleugerament per sota del que seria habitual.

La pluja ens continuarà esquivant aquesta setmana. Veurem si, amb sort, la setmana vinent en tenim alguna opció, coincidint amb la refrescada.