La Fundació CRAM ha alliberat aquest dimarts al matí 24 tortugues marines que van néixer l’estiu passat a la platja de la Mar Bella. El retorn al mar s’ha fet en un acte tancat al públic a les set del matí per la situació de pandèmia. Les 24 tortugues han estat criades en captivitat durant un any a les instal·lacions de la fundació.

Font: Fundació CRAM

Cria en captivitat per assegurar-ne la supervivència

En total, l’estiu passat es van trobar 77 ous en un niu de tortuga babaua (“Caretta caretta”) a la platja de la Mar Bella. La majoria de les cries es van retornar al mar quan van sortir de l’ou, però n’hi va haver 29 que es van traslladar a les instal·lacions del CRAM per criar-les en captivitat, tal com marquen els protocols. L’objectiu és aconseguir que aquestes cries arribin a un pes òptim per poder-les reintroduir al mar i afavorir-ne la supervivència.

Font: Fundació CRAM

Dels 29 exemplars traslladats al CRAM, cinc van morir els primers dies de vida per problemes de desenvolupament dels òrgans interns. Finalment, els 24 exemplars que s’han alliberat s’han pogut reintroduir al medi natural amb un pes d’entre 900 grams i 1,6 quilograms.

El niu del 2020, el primer a Barcelona

El niu d’ous de tortuga babaua que es va localitzar l’estiu passat a Barcelona va ser el primer que es registrava en una platja de la ciutat. Es va localitzar la matinada del 16 de juliol gràcies a la col·laboració ciutadana, i es va traslladar a una zona del litoral més segura. Un miler de persones es van oferir com a voluntàries per custodiar-ne els ous.

Font: Fundació CRAM

Rècord de nidificació aquest 2021

Aquest estiu, de moment, no s’ha trobat cap niu de tortugues al litoral de Barcelona. Tot i això, al litoral català ja se n’han registrat cinc (a Calafell, Tarragona, dos al delta de l’Ebre i a Arenys de Mar), i amb això superen el rècord històric de l’estiu passat. Des del CRAM alerten que la col·laboració ciutadana és essencial per detectar els nius de tortuga marina, però el toc de queda nocturn ho posa més difícil. Per això demanen a la ciutadania que passeja pel matí per la platja que estigui alerta a qualsevol rastre. En cas de trobar un niu, és molt important no tocar res i trucar immediatament al 112.

Font: Fundació CRAM