Durant sis mesos, tres l’estiu del 2018 i tres més aquest darrer hivern, un equip d’investigadors del CSIC ha estat analitzant l’aire en un total de set punts dels barris del voltant de la planta incineradora del Besòs. L’objectiu: mesurar el nivell de dioxines que genera la planta i quin impacte tenen en l’entorn. Les dioxines són compostos químics que sorgeixen de la combustió i que, en grans concentracions, són cancerígenes. A la conclusió de l’estudi, però, el CSIC assegura que les dioxines observades són, en general, molt baixes (en el marge de 4-1o fg/m3).

incineradora Besòs

L’estudi del CSIC, però, concreta que en mostratges concrets, com el realitzat entre el 17 i 19 de desembre del 2018, es van detectar valors de dioxines més alts a les estacions properes a la incineradora. Sobretot van ser els punts de mesurament situats a l’Escola Catalunya i el Poliesportiu la Mina, on els valors van arribar fins a 36.5 i 21 fg/m3 respectivament.

De fet, són aquests valors, precisament els que preocupen especialment la plataforma veïnal Aire Net. La presidenta de l’entitat, Silvina Frucella, ha criticat que es facin lectures triomfalistes dels resultats de l’estudi quan en períodes concrets a l’entorn de la incineradora “es van superar els valors de dioxines del centre de la ciutat entre un 55 i un 500 %”. També rebutgen la nota de premsa emesa per l’Ajuntament de Barcelona sobre aquest estudi en què s’hi assegurava que la planta incineradora no emet més dioxines que el trànsit. Segons Aire Net, aquesta conclusió “és tendencionsa” i no s’ajusta al contingut detallat de l’estudi del CSIC.

La plataforma defensa, a més, que si s’ha aconseguit rebaixar les emissions de la incineradora respecte a les de l’estudi de la Universitat Rovira i Virgili ha estat gràcies a la pressió veïnal que ha obligat Tersa a prendre mesures correctores. Reclamen a les administracions no deixin de monitoritzar els nivells de dioxines que emet la incineradora i que tot no acabi en aquest estudi. Demanen, per exemple, que s’estudiïn, també, els nivells de diòxid de nitrogen que emet.