Contaminació a Barcelona

La Generalitat ha tornat a activar l’avís preventiu per contaminació atmosfèrica. En concret, per partícules en suspensió (PM10). A Barcelona, aquest dissabte tres estacions han superat els nivells de 50 micrograms per metre cúbic, que marquen l’activació de l’avís.

Contaminació partícules

 

Al conjunt de Catalunya, el límit va superar-se aquest divendres a Manresa i a Juneda. Aquestes medicions, sumades a la previsió meteorològica, són les que han fet activar l’avís. La nova massa d’aire càlid que ha entrat en les darreres hores ha agreujat la intrusió de pols africana i les previsions apunten que es mantindrà l’estabilitat. Això dificultarà la dispersió de les partícules contaminants.

L’avís preventiu és el pas previ a declarar un episodi ambiental, que s’activarà o no en funció de l’evolució. Com que es tracta de contaminació per partícules, i no per diòxid de nitrogen, no comportaria restriccions al trànsit de vehicles. Precisament la mateixa alerta s’havia desactivat aquest dijous, després que la contaminació per partícules es mantingués a nivells elevats durant nou dies seguits.

Recomanacions a la ciutadania

Per evitar que la situació vagi a més, l’Ajuntament recomana moure’s en transport públic, a peu o en bicicleta. També regular la climatització d’interiors i prioritzar la ventilació dels domicilis. Per contribuir a dispersar les partícules, els serveis municipals incrementaran el reg als carrers i places.

La Generalitat, per la seva banda, ha adoptat altres mesures. A més de demanar a la ciutadania que no utilitzi el vehicle privat, ha indicat que el nivell de contaminació és alt als panells lluminosos dels principals eixos viaris. També s’ha recomanat als municipis que aturin o redueixin les activitats que generin pols i s’ha notificat la situació en indústries, obres públiques i de generació d’electricitat per tal que activin els protocols de treball previstos.