El Tour de França fa tot just 10 anys que va arribar a Barcelona en una etapa que va guanyar Thor Hushovd l’any 2009, en què Alberto Contador va guanyar la ronda francesa. Més enllà de la plana esportiva, la meteorologia també hi va tenir el seu paper, amb una pluja constant i intensa durant bona part de l’etapa.

Una jornada anòmala per ser juliol

I és que aquell 9 de juliol de fa 10 anys es va barrejar una mica d’aire fred en capes mitjanes i altes de la troposfera amb vents humits i càlids en superfície, cosa que va afavorir la formació de xàfecs i tempestes que van arribar amb insistència a la ciutat de Barcelona.

En aquella ocasió, van ser les serres d’Ancosa i Mediona les que van fer de palanca per a la formació de les pluges. El vent en altura, lleugerament d’oest i nord-oest, empenyia constantment aquestes pluges cap al Baix Llobregat i Barcelona, una espècie de maquinària que va entrar en bucle durant tot el matí i migdia i va deixar registres que van arribar a superar els 50 litres per metre quadrat i un migdia de juliol amb una temperatura per sota dels 20 ºC. Es tracta d’una imatge insòlita de Barcelona en ple mes de juliol i que estava fent la volta al món gràcies a un dels esdeveniments esportius més importants de l’estiu.

La pluja va respectar el final d’etapa

Després de tot un matí i un migdia amb una pluja densa, constant i insistent, res no feia pensar que el final d’etapa pogués transcórrer amb relativa tranquil·litat. Poca estona abans de l’arribada del gran grup a la ciutat catalana, la pluja va parar. Malgrat que l’entrada a Barcelona es va fer amb uns carrers encara força mullats, la pluja va permetre un final d’etapa en què els barcelonins i barcelonines van poder baixar a peu de carrer a animar el pilot sense necessitat de paraigua.