WRF-Meteociel
Previsió de precipitació per dimarts 9 a la matinada segons el model WRF. Font: Meteociel-WRF

La calor ha tornat a ser notícia aquest cap de setmana a Catalunya, sobretot en sectors interiors i a Ponent, on el termòmetre ha assenyalat novament registres màxims a l’entorn —o lleugerament per sobre— dels 4o graus. La ciutat de Barcelona i, en conjunt, el litoral català n’ha sortit aparentment més ben parada “gràcies” als vents d’origen marítim, que han mantingut el termòmetre més a ratlla —poc per sobre els 30 graus— però, per contra, han incrementat de forma molt notable la sensació de xafogor, pròxima als 40 graus en alguns moments.

gràfica xafogor i temperatura a betevé 6-7-19
Evolució de la temperatura i la xafogor a Barcelona (betevé-Poblenou) dissabte 6 de juliol

Canvis a la vista

El canvi de temps es farà notar sobretot entre dilluns i dimarts a causa de la proximitat d’una petita bossa d’aire fred en altura que avançarà des de l’Atlàntic cap al Mediterrani. La calor acumulada en superfície al llarg dels darrers dies combinada amb la humitat ambiental, i la lleugera inestabilitat en altura, afavorirà la generació de nuvolades i de tronades sobretot a l’entorn del Pirineu, però també a moltes comarques de l’oest i el nord del país.

Diumenge a la tarda tornaran a descarregar xàfecs i tempestes al voltant dels Ports de Tortosa. Avançaran posteriorment, tal com va passar dissabte, cap a llevant i probablement tornaran a afectar, tot i que més desgastades alguns sectors de les comarques tarragonines, i fins i tot del sud de Barcelona. Avançada la tarda també es preveu que descarreguin ruixats i alguna tronada cap al Pirineu Oriental i en sectors del nord-est.

Dilluns serà un dia clarament més inestable. Els xàfecs tornaran a proliferar com bolets abans del migdia cap al nord del país i, novament, en àrees de Ponent, la Catalunya Central i el sud del país. Malgrat que els diversos models meteorològics no acaben de concordar en el pronòstic —hi ha certa divergència—  alguns indiquen que és probable que avançada la tarda, i sobretot a partir del vespre, es puguin escapar també ruixats a l’entorn de Barcelona i a la mateixa ciutat.

Entre la matinada i el matí de dimarts també podria ploure a Barcelona, així ho indiquen alguns models meteorològics. Les tempestes seran altra vegada més abundants i intenses a la meitat nord i oest de Catalunya, però és factible que també puguin descarregar amb certa energia en sectors del prelitoral.

Calor més suportable a partir de dimarts

A partir de dimecres el temps tendirà a estabilitzar-se i notarem de manera més evident el descens de temperatura. La calor ens continuarà acompanyant els propers dies —som a l’estiu— però a partir de dimarts es farà força més suportable a la ciutat de Barcelona. Els models a mitjà termini no apunten, de moment, cap nou episodi de calor intensa.

Wetterzentrale
Evolució de la temperatura a la capa de 850 hPa (1.500 m). Línea blanca superior. A baix, previsió de precipitació. Font: Wettrzentrale.de

A btveltemps seguirem, com sempre, minut a minut l’evolució dels mapes del temps al llarg dels propers dies.