Imatge del pantà de Sau a principis del 2018, mig buit
El pantà de Sau el febrer de 2018. Foto: @calcoyent

El 4 de febrer els embassaments de les conques internes de Catalunya, els que abasteixen d’aigua Barcelona i la regió metropolitana, es trobaven només al 44 % de capacitat, i els embassaments del sistema Ter-Llobregat continuaven en prealerta per sequera. Les pluges abundants de la primavera van atenuar una situació de sequera que era realment preocupant entre finals de tardor i principis d’hivern.

La successió de diversos episodis de precipitació entre finals de gener i principis de juny va situar els pantans d’aquest àmbit per damunt del 90 % de capacitat, una condició òptima per encarar els mesos d’estiu, menys plujosos fora dels Pirineus, quan la demanda d’aigua s’incrementa de forma notable arreu.

Es mantenen les reserves?

La pluja ha anat de baixa fora dels Pirineus coincidint amb l’arribada de l’estiu, un fet normal al Mediterrani, on aquesta és l’estació més seca de tot l’any. Al nord del país, en canvi, les tronades s’han mantingut de forma irregular i han atenuat en bona mesura la minva dels nivells.

Actualment, els embassaments de les conques internes encara es troben al 87 % de capacitat, 15 punts per sobre d’ara fa un any i cinc per sobre la mitjana dels últims 10 anys per a aquestes dates. Els més plens són els de les conques del Cardener, el Llobregat i el Ter: la Llosa del Cavall es troba al 99 %;  Sant Ponç, al 98%; la Baells, al 94%, o Susqueda, al 91%.

Els pantans allunyats dels Pirineus, per contra, es troben força més buits, és el cas de Siurana, que actualment només es troba al 23% de capacitat.

Les reserves també són molt bones a la conca de l’Ebre. Segons dades de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, els pantans d’aquest àmbit se situen al 89 % de totalitat, 15 punts per sobre d’ara fa exactament un any.

Consum responsable

Tenir els pantans plens no s’ha de traduir, ni de bon tros, en un consum irresponsable d’aigua, o en un relaxament en el moment d’usar-ne. L’estalvi d’aigua ha de ser un constant en el nostre dia a dia sempre, l’aigua és un recurs preuat arreu, sobretot al Mediterrani, on tal com hem comprovat diverses vegades durant els darrers anys, sovint és realment escàs.