Qui ho havia de dir a principis d’any, immersos en un context de sequera general i persistent arreu del territori, que tan sols uns mesos després el panorama seria radicalment diferent.

El 4 de febrer, els embassaments de les conques internes de Catalunya, els que abasteixen d’aigua la ciutat de Barcelona i l’entorn metropolità, no arribaven al 44 % de capacitat. En aquell moment els embassaments del sistema Ter-Llobregat es trobaven en prealerta per sequera.

El pas ininterromput de borrasques des de llavors s’ha traduït en nombrosos episodis de pluja i de neu a bona part del territori. Actualment, el conjunt dels embassaments de les conques internes de Catalunya es troben al 90,7 % de capacitat, cinc punts per sobre d’ara fa un any i sis punts per sobre la mitjana dels darrers cinc anys per les mateixes dates. Els embassaments de la conca de l’Ebre assoleixen 89 % de la totalitat gràcies a la pluja i el desgel dels últims mesos.

Prats, boscos i jardins urbans verds a tocar de l’estiu

El fantasma de la sequera s’allunya, una gran notícia ja que l‘estat d’alguns boscos de Catalunya i de l’entorn metropolità de Barcelona era preocupant ara fa uns mesos. La verdor impera arreu, un fet poc habitual a prop de la costa i també als parcs i jardins de Barcelona a mitjans de juny. Habitualment en aquesta època de l’any, a tocar del solstici d’estiu, els xàfecs i el pas de borrasques se sol fer cada cop menys present, i l’increment de la temperatura tendeix a esgrogueir els prats i el sotabosc Mediterrani.

Els rius que envolten Barcelona normalitzen el cabal després de la darrera crescuda

Els ruixats i les tempestes dels darrers dies han tornat a fer créixer el cabal de rius, rieres i rius de la regió metropolitana de Barcelona. El Besòs va multiplicar diverses vegades el seu volum dimarts a la tarda a causa de les fortes tempestes del Vallès. En el cas del Llobregat va ser dimecres quan va créixer de forma sobtada: a la tarda a assolir un cabal màxim de 219 metres cúbics per segon al seu pas per l’aforament de l‘Agència Catalana de l’Aigua de Sant Joan Despí. El seu volum ja havia baixat notablement dijous de bon matí, moment en el qual superava, de poc, els 80 metres cúbics per segon.

Quan s’aturaran les tempestes?

Els xàfecs continuaran afectant Barcelona i el nord-est de Catalunya dijous a la tarda a causa de la presència d’aire fred en altura. La bossa freda marxarà cap a Itàlia al llarg de divendres i facilitarà l’arribada de l’anticicló. Una falca anticiclònica estabilitzarà l’atmosfera durant un parell de dies. Diumenge, en canvi, es preveu un increment de la nuvolositat arreu i la reaparició de plugims i gotellades a moltes comarques.

La setmana vinent s’entreveu novament moguda a les tardes per l’aparició de més ruixats i tronades. Les precipitacions seran més probables durant la segona meitat del dia cap a l’interior, els Pirineus i el prelitoral. La costa tot fa pensar, ara per ara, que en quedarà més al marge.

A btveltemps podeu trobar més informació sobre l’última hora pel que fa el temps.