La pluja al juliol és notícia a prop del mar ja que el setè mes de l’any és el més sec de tot l’any a Barcelona i les comarques del litoral i fins i tot del prelitoral.

Per què costa tant que plogui a l’estiu a Barcelona?

El cinturó d’anticiclons que se situa habitualment a l’àrea subtropical -a uns 30 graus de latitud nord- sol pujar cap al nord a l’estiu, un fet que bloqueja i dificulta l’arribada de borrasques i fronts de pluja cap al sud d’Europa. Aquesta situació sol començar-se a estroncar a finals d’agost, moment en el qual tornen a sovintejar les tronades a la costa, afavorides també per l’elevada temperatura de la superfície del mar.

A banda, tot i que a l’estiu la calor afavoreix la formació de tempestes i xàfecs cap al Pirineu i el Prepirineu, aquests no solen sortir gaire d’aquest àmbit i es desfan molt abans d’arribar al litoral.

Un juliol una mica diferent

L’any 2014 es van totalitzar 81 litres a l’Observatori Fabra i el 2011 en van caure 114 litres. Els registres del 2018 disten força d’aquells juliols plujosos, però sí que mostren que, de moment, no tenim un estiu especialment eixut al nostre entorn.

Fins avui a l’Observatori Fabra ja s’han acumulat 48 litres per metre quadrat, exactament el doble de la mitjana pluviomètrica del juliol. La mitjana climàtica del període 1981-2010 és de 24 litres a l’Observatori Fabra i de 21 litres a l’aeroport del Prat.

La pluja ha caigut de forma irregular a causa de les tempestes. A Gràcia s’han recollit 36 litres per metre quadrat; a St. Gervasi, fins a 57 litres; a l’estació del Meteocat del Raval, 25 litres, o a betevé, 23 litres.

Hi ha punts de la ciutat on ha plogut força menys, sobretot al sud de la ciutat: a la plaça de Sants s’han recollit només 14 litres i, a la Zona Universitària, 12 litres per metre quadrat.

Aquests registres s’han recollit en només tres dies de tempesta, els dies 16, 21 i 22 de juliol. El vídeo que il·lustra aquesta notícia correspon al diumenge 22.

Sense més pluja a la vista

Els mapes a mitjà termini indiquen que el mes de juliol finalitzarà, possiblement, sense més opcions de xàfecs i tronades a prop del litoral.

Els ruixats de tarda seran freqüents els propers dies als Pirineus, però no es preveu que viatgin gaire cap al sud.

A @btveltemps trobareu l’última hora pel que fa al pronòstic.