Aquest dilluns fa exactament 15 dies que no plou a Barcelona. L’octubre, que hauria de ser el mes més plujós de tot l’any al litoral, continua avançant  en un context de calor i manca de precipitacions preocupant. El més greu, però,  és que la sequera ve de molt lluny i que afecta bona part del territori català.

L’índex de precipitació estàndard

Per tal d’avaluar l’estat de la sequera el Servei Meteorològic de Catalunya utilitza l’índex de precipitació estàndard (IPE), que permet fer una avaluació del dèficit o excés de precipitació al territori i per a una varietat d’escales temporals. Els intervals més curts -inferiors a nou mesos- són útils per estimar la humitat del sòl, aspecte d’importància per als boscos o els conreus. Els intervals de més, llargs -de més d’un any– aporten informació sobre l’estat de les aigües subterrànies, dels cursos d’aigua i les reserves als embassaments.

Les darreres dades publicades pel Meteocat indiquen que la sequera acumulada els sis darrers mesos és moderada a l’entorn de Collserola però forta al pla de Barcelona.

Si ampliem la graella a un any el panorama canvia per millor i situa el Barcelonès en un context pròxim a la normalitat pel que fa a la precipitació. Aquest fet rau sobretot en el fet que aquest interval inclou la pluja que va caure a principis de primavera i també durant la tardor passada.

Malauradament, si ampliem la graella a dos anys tornem a entreveure els efectes de la sequera acumulada, que es quantifica entre forta i extrema a la nostra comarca. Si agafem un interval de tres anys podem entreveure encara un escenari més desfavorable ja que la sequera acumulada es qualifica d’entre extrema i  fins i tot excepcional, la màxima possible segons l’escala del Meteocat.

Els efectes de la sequera acumulada

Els efectes de la manca d’aigua des de fa tant de temps es fa palesa als embassaments de les conques internes, que es troben actualment només al 53 %, 16 punts per sota la mitjana dels darrers 10 anys per aquestes dates.

La vegetació també acusa la falta d’aigua. El decaïment dels boscos és aparent a Collserola i  molts sectors del territori, un fet que implica menys creixement, més debilitat en general cap a les malalties o les plagues, i més risc d’incendi forestal.

Els mapes del temps d’aquesta setmana aporten un bri d’esperança a causa de l’arribada d’un front que dimecres podrà repartir xàfecs irregulars a bona part del país, també a Barcelona. La pluja no solucionarà, ni de bon tros, la sequera, però sí que podria calmar, si més no durant uns quants dies, la “set” dels boscos que envolten la ciutat de Barcelona i l’entorn metropolità.