previsió temperatura hivern 2021
Anomalia de la temperatura mitjana del desembre, gener i febrer del 2022. Font: NOAA

El dia 1 de desembre és el primer dia de l’hivern en meteorologia i climatologia, una data que no coincideix amb la de l’hivern astronòmic, que comença el dia 21 de desembre a les 16.59 h.

De moment la sensació d’hivern ja fa algunes setmanes que es fa notar a Barcelona i arreu del territori. Des de mitjans de novembre hem viscut diversos episodis de pluja i també nombroses entrades de vents del nord, els responsables de mantenir a ratlla el termòmetre. La baixa temperatura ha fet que a l’Observatori Fabra el novembre fos gairebé un grau més fred del normal.

Temperatura a l’entorn de la normalitat fins a les portes de Nadal

A curt i mitjà termini els mapes anuncien pocs canvis, és a dir, es mantindrà el pas de borrasques atlàntiques que afavoriran l’entrada d’aire fred en altura i la presència de vent de nord i de mestral a Catalunya.

La temperatura, tot i alguns alts i baixos, continuarà voltant la normalitat durant la primera desena del mes de desembre, una tendència que es podria mantenir fins a les portes de Nadal tal com es pot comprovar al meteograma inferior, en què es representa la temperatura a uns 1.500 metres d’altura (850 hPa).

Meteograma de Barcelona. En blanc (a dalt), evolució de la temperatura a 1.500 m segons els diversos models meteorològics. En vermell (a dalt), la temperatura mitjana (normal) del període 1981-2021. A baix, estimació de la precipitació

Desembre normal pel que fa al termòmetre, irregular pel que fa a la precipitació

Per conèixer com es podrà comportar el mes de desembre convé fixar-se en el pronòstic dels models estacionals. Ara per ara, tant el model americà de l’agència NOAA com el model estacional europeu del C3S (Copernicus Climate Change Service), que es basa en les dades del sistema de predicció estacional per conjunts del Centre Europeu de Prediccions Meteorològiques a Mitjà Termini (l’ECMWF), coincideixen en el fet que el mes de desembre ens aportarà valors a l’entorn de la normalitat.

La diferència principal rau en les precipitacions: l’americà descriu que es mouran a l’entorn de la normalitat a la costa, però que seran inferiors a les normals a l’interior. L’europeu anuncia que podrien ser força superiors a les habituals al litoral i el prelitoral, un fet que fa preveure que es mantindran les situacions de llevant i gregal, favorables que plogui més a prop del mar.

La mitjana climàtica de precipitació al desembre (el que es considera com a normalitat), en el cas de l’Observatori Fabra, són 46 litres per metre quadrat.

Font: Servei Meteorològic de Catalunya
Font: NOAA

Gener més càlid de l’habitual i normal pel que fa a la precipitació

L’agència nord-americana NOAA anuncia un gener amb una temperatura mitjana lleugerament superior a la normal, un pronòstic que coincideix amb la predicció estacional per conjunts del Centre Europeu, el qual el preveu entre 0,25 i 0,5 ºC més càlid del que tocaria.

Pel que fa a la precipitació, ambdós models coincideixen a preveure un mes de gener a l’entorn de la normalitat a Barcelona i Catalunya. Convé recordar que el gener és un mes relativament sec estadísticament (similar al desembre): de mitjana a l’Observatori Fabra es recullen 50 litres per metre quadrat.

Font: Servei Meteorològic de Catalunya
Font: NOAA

Copernicus pronostica precipitacions abundants a la façana europea i al centre, i sobretot a l’oest de la península Ibèrica. Aquesta configuració fa preveure que el mes de gener podria venir marcat pel pas de fronts atlàntics i vents d’entre ponent i mestral. Aquest tipus de situacions són poc favorables en el cas de Catalunya i la costa mediterrània, on els fronts arriben desgastats i acompanyats de temperatures lleugerament superiors a les normals.

Febrer més incert pel que fa al termòmetre i la precipitació

Els models europeu i americà no s’acaben de posar d’acord en el cas de la temperatura mitjana del mes de febrer. Mentre que Copernicus el pronostica força més càlid del normal (entre 0,5 i 1 ºC per damunt), l’americà és més moderat i estima que el febrer es mourà a l’entorn de la normalitat o lleugerament per sobre en el cas de la temperatura.

Tampoc coincideixen en el cas de la precipitació. Copernicus marca un febrer més plujós de l’habitual al Mediterrani, un fet que ens fa pensar novament en la possible presència de situacions de llevant o gregal. L’agència nord-americana NOAA, en canvi, entreveu precipitacions normals o lleugerament per sota de la mitjana.

El febrer és també un mes eixut normalment a Barcelona. A l’Observatori Fabra es recullen 43 litres per metre quadrat.

Finalment convé recordar que els models de previsió a llarg termini són de fiabilitat molt limitada a causa de la naturalesa caòtica de l’atmosfera.