Carretera de Bagà a Coll de Pal, dimecres a la tarda. Autor: @oriolclaypool

La borrasca que afecta Catalunya des de dimarts ha portat la primera gran nevada de la temporada cap als Pirineus.

La posició del centre de la borrasca, al sud de Catalunya, ha generat vents de xaloc carregats d’humitat, els quals han impulsat i afavorit precipitacions abundants al vessant sud de la serralada, sobretot al sector oriental i els Prepirineus, més exposats a aquests vents humits d’origen marítim.

La borrasca, dimecres, 24 de novembre, a la tarda

La nevada va iniciar-se dimarts a la tarda a cotes a l’entorn dels 1.500 metres, per bé que entre la mitjanit i la matinada de dimecres va acabar desplomant-se fins al fons d’algunes valls pirinenques. La cota va baixar fins als 700 m en algunes valls dels Prepirineus com la part més alta de la vall del Llobregat, la del Bastareny (el Berguedà) o l’entorn del Pont de Suert (l’Alta Ribagorça). De mitjana va baixar fins als 1.000 metres.

Més de 50 centímetres cap al Ripollès o el Cadí

Les carenes del Port del Comte, el Cadí-Moixeró i tota la que envolta el Puigmal fins al Canigó interfereixen directament en els vents de xaloc (del sud-est), un fet que afavoreix el reforçament de les nuvolades en aquest tipus de situacions i, de retruc, les precipitacions.

Aquesta és una de les causes que han fet que les precipitacions hagin estat més importants en aquesta àrea que no pas en zones del Pirineu occidental, Andorra o fins i tot la Cerdanya. L’entorn de Boí, malgrat la llunyania del mar, també sol rebre bé en situacions com la d’avui.

Les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya que mesuren el gruix de neu han anotat els registres següents dimecres, 24 de novembre, a les 19 h:

  • Ulldeter (2.410 m), 66 cm
  • Boí (2.535 m), 55 cm
  • Cadí nord (2.143 m), 51 cm
  • Malniu (2.230 m), 25 cm
  • Bonaigua (2.266 m), 19 cm
  • Espot (2.519 m), 18 cm

Marxa la borrasca, però s’acosta un nou episodi de neu al nord

La borrasca i les precipitacions tenen les hores comptades, s’aniran allunyant al llarg de dijous a la tarda. Els mapes del temps, però, anuncien un nou episodi de precipitacions abundants en forma de neu a cotes baixes. El causant serà el reforçament del vent del nord i l’arribada d’una massa d’aire d’origen polar en altura.

Gruix de neu previst entre dissabte, 27, i dimarts, 30 de novembre. Font: Snow-forecast.com

La nevada serà abundant a la cara nord dels Pirineus i en zones d’influència (el nord d’Andorra, el nord del Pallars Sobirà, el nord de la Cerdanya i l’extrem nord del Ripollès). La neu també agafarà en alguns moments, de forma més feble a les valls del sud i fins i tot dels Prepirineus.