anomalia temperatura calor divendres 21

La temperatura ha tocat sostre aquest dimarts, amb valors de més de 40 ºC a moltes comarques i s’han batut rècords històrics. La calor ha estat extrema però, per sort, poc duradora. Una massa d’aire atlàntic podria donar-nos un petit respir.

Lent descens a partir de dimecres

Així doncs, després de la calorada de dimarts, la temperatura anirà baixant esglaons progressivament amb l’arribada d’una massa d’aire més fresca procedent de l’Atlàntic.

Serà un descens molt més pronunciat a l’interior, on la temperatura màxima de divendres pot quedar fins i tot 10 ºC per sota de la registrada aquest dimarts.

La costa, molt més influenciada per un mar molt calent, tindrà un descens molt més lleu però l’entrada d’una mica de tramuntana i mestral aquest divendres pot afavorir no només un petit descens de la temperatura, sinó també un descens de la humitat i, per tant, una notable millora del confort tèrmic.

Temperatures normalitzades un parell de dies

D’aquesta manera, la temperatura podria quedar transitòriament normalitzada durant uns dies. A hores d’ara, divendres i dissabte s’entreveuen els dies amb una calor més continguda, però, com hem dit, tot just seran els valors que haurien de ser normals en aquestes dates.

Continuaran les nits tropicals a la costa i les màximes a tocar dels 35 ºC a ponent, res que no sigui normal en un mes de juliol. Celebrarem la normalitat com una petita gran victòria.

La pluja general evidentment no surt als mapes, però, si més no, reapareixeran alguns ruixats de tarda als Pirineus, de manera transitòria i només uns dies.

Calorada a partir de diumenge

En una horitzó no especialment llunyà, treu el nas una glopada important d’aire càlid que tindria un pic important a principis de la setmana vinent, tot i que serà ja notori a partir de diumenge.

A hores d’ara, la majoria d’escenaris indiquen que el possible episodi de calor molt intensa serà menys durador que aquest i amb uns valors de temperatura no tan elevats, però, tot i això, encara és d’hora per saber-ne els matisos definitius.

En el cas de Barcelona, tornaran les nits tòrrides i les màximes per damunt dels 30 ºC després d’un parell de dies en què potser no s’hi arribi. A Lleida, alguns escenaris tornen a obrir la possibilitat de superar els 40 ºC dilluns, tal com mostra el gràfic adjunt, del Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini.

La situació és diferent de la de fa un any

Les comparacions amb l’any passat són inevitables i és cert que enguany la situació és força diferent.

Estem tenint pics de calor contundents però, a diferència de l’any passat, poc duradors. De fet, l’any passat ja feia dos mesos que teníem una calor canicular.

El quid de la qüestió podria raure en la posició de la borrasca atlàntica. L’any passat, situada gairebé de forma perpètua al sud-oest de Portugal, enviava vents de sud i sud-oest i glopades de calor continuades.

Enguany, amb les borrasques atlàntiques situades més al nord, és més fàcil que entrin masses d’aire una mica més fresques que, en forma de petits solcs, puguin comportar petites refrescades que ens facin tornar a una normalitat que l’any passat va ser especialment cara de veure.