La segona gran calorada de l’estiu 2023 ha arribat al seu pic màxim aquest dimarts al conjunt de Catalunya i, també, a Barcelona. Pels volts del migdia la temperatura s’ha enfilat de valent fins a situar-se per sobre dels 30 graus sense gairebé cap excepció.

La calor intensa s’ha combinat amb una humitat relativa no especialment baixa i això ha fet que la sensació de xafogor hagi estat molt marcada. Tant és així que a primera hora de la tarda l’índex de xafogor se situava entre 40 i 45 de manera generalitzada.

Molta calor, però sense rècords a Barcelona

En el cas de Barcelona, a diferència d’altres punts de Catalunya, el termòmetre ha quedat lluny de qualsevol rècord. La marinada que ha bufat durant bona part de les hores diürnes ha allunyat qualsevol possibilitat de registrar una calor desmesurada.

La temperatura s’ha enfilat fins als 36 ºC en indrets com el Rectoret i la Zona Universitària. També s’ha fregat o superat lleugerament la barrera dels 35 ºC en altres barris de la ciutat, sempre allunyats de la façana costanera.

Es tracta de registres elevats, sens dubte. Ara bé, no són excepcionals. L’any passat es va arribar als 37 ºC tant a l’Observatori Fabra com a la Zona Universitària, concretament el 14 d’agost.

S’acosta una nit tòrrida

Durant les hores nocturnes la temperatura baixarà, com és el més habitual. Ara bé, s’espera que li costi fer-ho fins al punt que al llarg de la matinada costarà baixar dels 25 graus a molts barris de Barcelona.

El Servei Meteorològic de Catalunya manté vigent un avís per calor nocturna de grau 2/6 a la comarca del Barcelonès i al conjunt del litoral i del prelitoral per a aquest dimecres.