La bombolla d’aire càlid procedent del nord d’Àfrica s’ha anat instal·lant damunt nostre al llarg del cap de setmana. Els seus efectes, en forma d’altes temperatures, s’allargaran uns quants dies més, com a mínim fins al cap de setmana vinent.
La combinació d’aire calent en altura amb vent de component sud en superfície —sec i reescalfat— ha afavorit que el termòmetre es descontrolés a l’alça al Cantàbric i també a l’altre cantó dels Pirineus: al País Basc francès i a Aquitània (França).
El fenomen responsable d’aquests registres ha estat el fogony o föhn, causat en aquest cas pel vent del sud, el qual s’escalfa i es resseca quan creua els Pirineus o bé les muntanyes del Cantàbric i l’interior del País Basc. A Vielha, per exemple, també hi arriba reescalfat: avui a la capital de l’Aran el termòmetre s’ha disparat a l’alça fins a 28,1 ºC.
El vent del sud, per contra, arriba més fresc i humit a Barcelona i al litoral a causa de la presència del mar Mediterrani. És per aquest motiu que avui les màximes a Barcelona han estat relativament altes, però ni de bon tros tan exagerades. Avui hem anotat valors d’entre 25 i 27 graus.
El vent que dispara a l’alça el termòmetre a la ciutat de Barcelona és sobretot el vent de l’oest, el ponent.
Més de 35 graus al sud-oest de França i en alguns punts del Cantàbric
Avui s’ha anotat la temperatura més elevada mai registrada a França a principis del mes de maig: 35,4 ºC a Cambo-les-Bains.
🌡️35.4°C à Cambo-les-Bains (64) par effet de foehn sur le relief basque (maximale provisoire à 15h) !
Il s’agit des 35°C les plus précoces jamais mesurés de manière fiable en France et un record national pour une 1re décade de mai (35.1, St-Martin-de-Hinx (40), 10/05/2012) pic.twitter.com/VkpcvAakHZ— Etienne Kapikian (@EKMeteo) May 4, 2020
A l’estat espanyol cal destacar també registres molt elevats tant al Cantàbric com a Andalusia. Al nord en destaquen, segons les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia, els 35,3 ºC de màxima de l’Aeroport de Santander (Cantàbria) un registre que, si bé no ha estat rècord en un mes de maig, s’ha aproximat molt al valor més alt mai assolit en aquest mes: 36,8 ºC el 17 de maig del 1964.
A Bilbao també ha fet molta calor: fins a 31,6 ºC de màxima, un registre, però, molt distant del rècord absolut en un mes de maig: 36,4 ºC el 25 de maig del 2017.
En el cas d’Oviedo (Astúries), els 33,1 ºC han superat, aquí sí, l’antic rècord en un mes de maig, del dia 13 de maig del 1992, amb una màxima de 32 graus. Aquí, per tant, es podria haver batut el rècord de la sèrie iniciada l’any 1972.
Molta calor també a Andalusia
L’estació de l’AEMET d’Almeria ha registrat una màxima de 36,1 ºC. En espera que es validi la dada, aquesta temperatura suposaria el rècord en un mes de maig. El rècord anterior d’aquest observatori data del 26 de maig del 1999, amb una màxima de 34,2 ºC.
Avec 36.3°C ce 4 mai, #Almeria Aeropuerto a dépassé son ancien record mensuel de chaleur pour un mois de mai de 2.1 degrés (34.2°C, 26 mai 1999).
un 4 mai, quatre ! https://t.co/wVsDSkGMBf
— Etienne Kapikian (@EKMeteo) May 4, 2020
Fusió de la neu dels cims dels Pirineus
La massa d’aire calent està accelerant la fusió de la neu a les cotes més altes dels Pirineus. Dilluns de matinada han anotat una temperatura mínima a l’entorn dels nou graus a cotes pròximes a 2.500 m, valors similars o més alts que els que tenien als fons de les valls. Les màximes s’han enfilat fins als 12 ºC a 2.500 m.
Que la neu es fongui al maig és ben normal, tot i que enguany en alguns sectors dels Pirineus s’ha fos més aviat del que tocaria.
Avui s’ha acabat de fondre la neu mesurada per l’estació meteorològica automàtica de Bonaigua (2.266 m) #PallarsSobirà
És un mes abans del normal en aquest punt del Pirineu i la vegada que s’ha fos abans en 23 anys de dades, superant el 2011 (5 de maig)#MeteoMuntanya pic.twitter.com/200ftTgxji
— Meteocat (@meteocat) May 3, 2020