calor barcelona agost 2022

La calor no ens ha donat pràcticament cap respir des de l’inici d’estiu. Encadenem nits tòrrides (quan la temperatura no baixa dels 25 ºC) fins al punt de normalitzar-les, quan fa escassos anys era un fet insòlit. Els pròxims dies el termòmetre tocarà sostre i possiblement arribarà el dia més càlid del 2022 a Barcelona, almenys provisionalment. Després d’aquest preludi sufocant, la bona notícia és que la calorada ja té data de caducitat i serà a l’inici de la segona quinzena d’agost.

Pic de calor extrema i nits d’insomni

Si la vigent setmana ja ha estat calorosa, la temperatura ens sorprendrà amb la traca final abans que s’acabi la canícula, és a dir, el període estadísticament més càlid de Barcelona comprès entre el 15 de juliol i el 15 d’agost.

Divendres, 12 d’agost, arribarà el clímax de la irrupció d’una massa càlida subtropical procedent del continent africà. A banda de la llengua càlida a capes atmosfèriques, caldrà afegir el gir de vents en superfície de garbí a ponent. Són els vents que arrosseguen més escalfor a Barcelona. Tot plegat, farà que la temperatura sobrepassi els 30 ºC cap a les 9 h i s’enfili fins als 34 a 36 ºC durant les hores centrals del dia. Estarem gairebé tot el dia per damunt dels 30 ºC i, per això, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat el llindar de perill alt per calor al Barcelonès i el nord de la regió metropolitana de Barcelona.

Durant el cap de setmana, la massa càlida s’anirà enretirant cap a la Mediterrània, pressionada per una massa més temperada de l’oest de la península. La temperatura recularà lleugerament, però la calor encara estarà ben viva, especialment durant les hores nocturnes, quan s’espera que el mercuri no baixi dels 27 o 28 ºC, juntament amb humitats moderades. Nits molt feixugues i xafogoses per acabar de rematar-ho.

Canvi de temps i davallada de la temperatura

A les acaballes de l’agost sovint arriben els primers aires tardorals, que suposen una primera punxada de l’estiu. Aquest agost del 2022 sembla que també passarà, però encara hi ha incertesa del grau de contundència i si la inestabilitat arribarà a la ciutat.

Es pot pràcticament garantir una baixada de la temperatura a partir del dia 16 d’agost, que únicament es normalitzaria, és a dir, continuarà fent calor, però no serà tan extrema com la d’aquests dies. Posteriorment, cap als dies 17 a 18 d’agost, s’obren un ventall de possibilitats perquè ens trobarem al bell mig de dues masses d’aire, una de temperada al nord-oest de la península i l’altra de més càlida a la Mediterrània occidental. El moviment de pocs centenars de quilòmetres d’aquest joc de masses d’aire faria baixar més o menys la temperatura i parlar de refrescada o simplement d’una normalització. Caldrà estar ben a l’aguait entre els dies 17 i 22 d’agost, perquè podríem respirar una mica millor i l’ambient seria més agradable.

I la pluja, on?

Pel que fa a la pluja, molt necessària també per hidratar la ciutat, encara hi ha dubtes sobre la seva distribució. Les tempestes de tarda als Pirineus i la Catalunya Central estan quasi assegurades i és d’esperar que algun dia pugui arribar algun xàfec intens a Barcelona i a la resta de la regió metropolitana de Barcelona.