Enguany l’estiu ha estat molt més prematur de l’habitual i el mes de maig ja teníem la primera calorada de la temporada. La temperatura fregava els 35 ºC a la part alta de Barcelona i a l’Observatori Fabra, mentre que a la nit queien les primeres tropicals. Quatre setmanes més tard, a mitjans de juny, tindríem la primera onada de calor oficial. Tota una declaració d’intencions del soporífer estiu d’aquest 2022. El juliol, de fet, ha experimentant la temperatura més intensa i sostinguda des de l’agost del 2003: fins a 25 dies amb més de 30 ºC i 14 nits consecutives tòrrides al Raval, el sinònim més flagrant d’insomni a casa nostra. Ara bé, tot podria canviar la segona quinzena d’agost.

Calor extrema divendres i dissabte a Barcelona, en espera d’una baixada de la temperatura

Primera estocada de l’estiu i possible tongada de tempestes

Com s’aprecia al gràfic, l’agost ben tossut, s’ha obsessionat en destronar el juliol amb un inici de mes molt càlid. Però ja podem avançar amb força seguretat que no l’atraparà. L’escenari podria fer un gir de 180º durant la segona quinzena. Un cop superem l’equador de l’agost, cap als dies 16 a 17, podria arribar un brusc canvi de temps que desplomaria la temperatura i augmentaria la inestabilitat.

Tot i que encara hi ha incertesa, en el mapa del model americà (GFS) es configura un solc profund que baixarà de latitud fins al nord de la península i seria el responsable d’escombrar l’anticicló cap a l’est, direcció a Itàlia. Són les primeres flaires fresques de la temporada procedent de latituds superiors que acostumen a portar forçar enrenou. Una primera estocada a l’estiu en tota regla que, malgrat tot, no el deixarà fora de combat.

La temperatura podria caure fins a 10 ºC

En cas de confirmar-se aquest escenari, la temperatura davallaria bruscament en pocs dies. Caigudes generalitzades de 8 a 10 ºC no serien del tot insòlites i l’ambient se suavitzaria amb celeritat. Sensació molt més agradable durant el dia i nits de confort, fins i tot es podria desfer la nit tropical en cas de tempesta o pluja molt intensa a la ciutat. Pel que fa a la precipitació, encara és una incògnita esbrinar la seva distribució, però seria força d’esperar algunes estones de xàfecs a Barcelona o fins i tot d’aiguats locals a punts de la costa.

La loteria de les tempestes sovint no es desxifra ni 24 hores abans d’un episodi i són una varietat de pluja força cruel a l’hora de regar el territori, amb unes zones afavorides, d’altres ignorades i fins i tot algunes de castigades amb forts patacs d’aigua o inundacions. Un clàssic de finals d’estiu que sempre cal extremar la prudència, però enguany, sobretot, convé aprofitar fins a l’última gota d’aigua per combatre la severa sequera que travessem.

Abans, però, una pujada de ràbia de la temperatura

Posada la mel als llavis, cal tocar de peus a terra. Abans de la clatellada tèrmica, que encara és d’hora per confirmar, tindrem un repunt de la temperatura amb el mateix “modus operandi” de les darreres onades de calor. Un embossament d’aire fred en altura, aïllat de la circulació general atmosfèrica, es col·locarà a l’oest de la península i, a causa del seu gir antihorari, bombejarà una massa d’aire molt càlida del continent africà.

A més, els vents de la costa giraran cap al sud-oest, un garbí reescalfat que enfila el termòmetre amb certa facilitat a Barcelona i que podria repetir els 35 ºC en alguns barris de la part alta. Si bé el pic de calor serà intens, no s’espera que sigui gaire sostingut i no hauria d’assolir la categoria d’onada de calor. De totes maneres, serà recomanable buscar refugi del sol i la calor durant les hores centrals del dia i refrescar-se i hidratar-se amb freqüència i en la mesura del possible.

Tanta calor emmagatzemada a la Mediterrània i als carrers de la ciutat servirà de combustible per dinamitar la situació durant el possible canvi de temps. La recepta màgia no existeix sense inestabilitat i, a partir del 17 d’agost, la injecció fresca a capes atmosfèriques podria garantir l’ingredient estrella.