Com cada 31 de desembre, l’Home dels Nassos s’ha passejat pels carrers de Barcelona. Aquest personatge, de qui diuen que té tants nassos com dies té l’any, ha aparegut aquest matí a la Casa dels Entremesos i després ha fet un passeig pels carrers del barri Gòtic. Primer ha passat per la Catedral i per la Rambla i també ha visitat les activitats de Nadal de la plaça de Catalunya. En aquest passeig ha repartit nassos entre els assistents.

La passejada de l’Home dels Nassos és una tradició que cada any organitza l’associació Arca de Noè. Aquest personatge, típic del Nadal, també s’ha aturat a la plaça de Sant Jaume on l’han rebut les autoritats tant de l’Ajuntament de Barcelona com de la Generalitat, a qui els ha lliurat les claus que obren l’any nou.

L’Home dels Nassos té les claus del nou any

Alguns consideren l’Home dels Nassos un esperit de la natura que apareix amb l’any nou. Per això porta les claus que l’obren. De fet, antigament, el déu romà Janus, que dona nom al mes de gener, portava les claus del nou any. És possible que l’Home dels Nassos tingui alguna relació amb el deu romà. L’Home dels Nassos que visita cada 31 de desembre la ciutat és un capgròs que es va estrenar el 1997 i és obra de l’artesà Amadeu Ferrer.

Un Home dels Nassos, també a Gràcia

El del Gòtic no és l’únic Home dels Nassos que passeja per Barcelona el 31 de desembre. Des de 2011, també a Gràcia apareix aquest personatge. En aquest cas, el capgròs té l’aspecte d’un il·lustre gracienc: Francesc Derch, l’últim alcalde de la Vila independent de Gràcia i cap de la Revolta de les Quintes del 1870.