El Centre de Platja busca voluntaris per custodiar els ous de la tortuga babaua, una espècie en perill d’extinció, que fa dues setmanes va pondre 77 ous a la platja de la Mar Bella. L’objectiu és protegir els animals dels banyistes, detectar possibles nous nius, realitzar proves mèdiques per controlar el seu estat de salut i fer-li un seguiment via satèl·lit.

El CRAM i el Centre de la Platja fa setmanes que coordinen un dispositiu al voltant del niu amb vigilància constant les 24 hores del dia. I a partir d’aquest dissabte, la custòdia passa del CRAM al Centre de la Platja, que ha demanat col·laboració ciutadana per aconseguir més voluntaris.

Segons el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, la crisi sanitària ha provocat la desaparició de “moltes rutes marítimes, sobretot les de creuers”, un fet que juntament amb la sobrepesca i el canvi climàtic amenaça la supervivència de la tortuga babaua. “En el moment que hem fet un pas enrere i ens hem situat en una situació de més equilibri amb la naturalesa, la tortuga ha fet un pas endavant”, ha afirmat Badia.

Es preveu que l’eclosió dels ous de la tortuga de la platja de la Mar Bella sigui durant la primera quinzena de setembre.

Com inscriure’s de voluntari

Fins el 13 de setembre,

hi poden participar persones adultes o bé menors acompanyats i les inscripcions al voluntariat es poden fer a través del correu centreplatja@bcn.cat o bé al telèfon 93 221 03 48. També es pot accedir al portal web “Careta a la Vista!“amb material de didàctic per aprendre a identificar el rastre de l’animal o, fins i tot, una app per avisar en cas de fer alguna troballa.

Una posta d’ous extraordinària

El passat 14 de juliol, una tortuga babaua va pondre 77 ous a la platja de la Mar Bella. Es tracta d’un fet extraordinari, ja que és la primera vegada que es registra un niu d’aquesta espècie a les platges barcelonines. El Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) va moure 60 dels ous a una zona més segura (a uns 50 metres del lloc original) i els altres 17 van ser traslladats a altres instal·lacions per assegurar la seva supervivència.

Els experts preveien una segona visita de la tortuga en un termini de quinze dies. De fet, la nit de dijous a divendres, una tortuga que havia fet el niu a Vila-seca va tornar a pondre 74 ous més, però la de la platja de la Mar Bella encara no s’ha deixat veure.

La tortuga babaua

Tot i ser una de les espècies més comunes al Mediterrani (juntament amb la verda i la llaüt), es tracta d’una espècie catalogada a nivell mundial com a vulnerable. La seva població ha tingut una davallada important i es troba amenaçada a causa de la sobrepesca, les topades amb vaixells, el canvi climàtic i la contaminació. També es considerada una espècie amb una mortalitat juvenil molt alta, ja que s’estima que només una de cada mil cries arriben a l’edat adulta.

Fins ara, era una espècie més recurrent al Mediterrani oriental (Xipre, Turquia, Grècia…), però, aquest any, ja hi ha cinc nius al Mediterrani occidental (dues a les Illes Balears, una a Múrcia i dues més a les costes catalanes: Barcelona i Vila-seca). Els experts creuen que l’augment de temperatura degut al canvi climàtic força a les tortugues babaues a buscar indrets més frescos on poder niar i així preservar l’equilibri de proporcions entre sexes.

Què fer si trobem una tortuga?

En cas de trobar una tortuga marina o el seu rastre, s’ha de trucar al 112, informar de la seva situació i preservar sempre la seva llibertat. S’ha d’evitar molestar-les durant la posta d’ous, no fer fotos amb flaix, no enlluernar-les, no tocar-les ni situar-se al camp de visió de l’animal.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a