Combatre la calor passejant per una sala gòtica del segle XIV. Aquesta és l’opció que ofereix el Museu d’Història de Barcelona de la plaça del Rei, un dels 40 punts de la ciutat que el govern ha assenyalat com a refugis climàtics. Es tracta d’espais municipals, des de biblioteques fins a museus o centres esportius, que s’obren de manera gratuïta perquè els ciutadans puguin refrescar-se amb l’aire condicionat en moments en què les temperatures són molt altes.

Tot i que només s’activen quan la temperatura supera els 33,6 graus tres dies seguits—en una onada de calor—, els responsables del MUHBA han tirat pel dret i han obert el Saló del Tinell, l’estança principal del Palau Reial Major. Ofereixen aquest servei a tothom, però està enfocat, sobretot, a persones vulnerables com la gent gran, nadons o malalts crònics.

Biblioteques obertes

Algunes biblioteques ja estan obertes també com a refugi climàtic. Un exemple n’és la Biblioteca Joan Maragall, de Sant-Gervasi, on una de les treballadores explica que molts usuaris hi van perquè els hi serveix de refugi literari i també “contra la calor”.

Mínimes pels núvols

Aquesta setmana, les temperatures, a Barcelona, han superat els 33 graus en alguns punts, les nits són tòrrides —més de 25 graus— i les mínimes s’han mantingut molt altes, fins a 26 graus. Aquesta situació provoca que la calor s’estanqui a dins de les llars, la sensació de xafogor no desapareix i fa molt difícil trobar confort tèrmic. Aquest divendres, s’han registrat màxims de 33,1 graus a Les Corts, 32,7 a l’Observatori Fabra i 31 al Raval.