És possible deixar de consumir productes envasats en plàstic d’un sol ús durant una setmana? Aquest és el repte que proposen a la ciutadania diverses entitats i col·lectius que formen part del moviment Zero Waste (residu zero). La iniciativa l’ha impulsada el grup de Facebook Zero Waste España, que compta amb el suport de nombroses organitzacions ecologistes com Greenpeace, i ha tingut un ampli ressò a través de les xarxes socials, on es poden compartir experiències a través de l’etiqueta #boicotalplastico2019.

La setmana d’aquest “boicot al plàstic” comença dilluns, 3 de juny, i s’allarga fins al dia 9.  El repte és majúscul, els mateixos impulsors ho reconeixen, però l’objectiu és enviar el missatge als productors i fabricants de la necessitat de substituir aquest tipus d’envasos cada cop més freqüents, especialment en els productes d’alimentació. Si els consumidors demostren que no compren aquests productes envasats en plàstic, la indústria haurà de rectificar i buscar-hi alternatives.

Semana de boicot a los alimentos envueltos en plástico

😍¡Sí! 👏👏👏💪 Etiqueta a tus amigos y súmate al reto.👇

Posted by Hope. En pie por el planeta on Thursday, May 30, 2019

Europa, preparada per combatre el plàstic

Molts consumidors n’estan cada cop més conscienciats i la legislació avança. Si el 2021 es prohibiran definitivament les bosses de plàstic a supermercats i comerços, ara Europa ha aprovat una normativa que va més enllà. Segons Marta Vila, de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona, es vetaran productes com, per exemple, els bastonets per netejar les orelles, les canyetes o bé les safates de fruita i verdura. Ara bé, els estats membres l’hauran d’anar aplicant i això, explica Vila, encara pot tardar.

Botigues responsables a Barcelona

A Barcelona cada cop són més les botigues on es poden trobar productes alimentaris a granel que eliminen els embalatges i promouen la reducció de residus plàstics. De fet, la compra de productes a granel és una tendència a l’alça des de ja fa uns quants anys, fins al punt que actualment la ciutat ja disposa del primer supermercat sostenible,  en què no hi ha cap aliment envasat amb plàstic d’un sol ús. També hi ha iniciatives com la del Poble-sec, on una desena de comerços han unit esforços per fomentar la reducció de residus.