Una desena de botigues s’han adherit a la campanya “Comerços del Poble-sec + sostenibles” amb l’objectiu de fomentar la reducció de residus. La intenció és conscienciar els clients de la gran quantitat de plàstic que utilitzem a la vida diària i al comerç, sobretot a les botigues especialitzades en alimentació.

Les impulsores de la iniciativa són Justine Roux i Lucile Fouquet. “Aquest projecte neix de la necessitat  d’ajudar la gent que vol deixar de consumir tants embalatges. Volem donar solucions i idees per comprar d’una manera més responsable”, explica Roux.

Cinc accions sostenibles

Les idees per ser més sostenibles se suggereixen a través de cartells creats per escoles del barri. En total es plantegen cinc accions que poden ajudar a reduir el consum de bosses i embalatges de plàstic al barri:

  • Ús de bosses de tela reutilitzables.
  • Ús de carmanyoles reutilitzables en les compres de peix, carn o productes a granel.
  • Suggerir als clients que reaprofitin les bosses que es donen a la botiga.
  • Posar a disposició del client caixes per portar la compra a casa.
  • No llençar menjar.

La col·laboració de les escoles

Per posar en marxa aquest projecte, les impulsores han comptat amb la col·laboració de les escoles Tres Pins, Bosc i Poble-sec. Han fet sessions de conscienciació i tallers en què els alumnes han creat els cartells que pengen dels establiments on se suggereixen els cinc gestos per anar a comprar de forma més sostenible.

Les creadores del projecte afirmen que els infants estan molt conscienciats i motivats i han creat una espècie de joc. “Ells han creat els cartells i ara han de buscar la seva etiqueta que pot estar en qualsevol dels comerços col·laboradors. Això permet als adults parlar amb els comerciants i saber com es poden realitzar en una peixateria, en un forn o en una fruiteria els cinc gestos que proposem”.

10 comerços participants

Fa poques setmanes que la iniciativa “Comerços del Poble-sec + sostenibles” s’ha posat en marxa, però ja hi ha una desena de botigues que formen part d’aquesta iniciativa i la intenció és fer-la arribar a tots els comerços del Poble-sec.

El plàstic, l’enemic del medi ambient

La generació i gestió de plàstic és, actualment, un dels principals problemes pel medi ambient. Aquest material pot trigar fins a 1.000 anys a descompondre’s i es calcula que només un 9 % es recicla, mentre que la major part del que es produeix s’acaba convertint en residu. A més, segons un estudi de l’ONG WWF, Espanya és el segon país que llença més plàstics al Mediterrani, 126 tones al dia, només superada per Turquia (144) i seguida per Itàlia (90), Egipte (77) i França (66).