atles biodiversitat

L’Atles de la biodiversitat de la ciutat de Barcelona, el mapa en línia que recull la flora i la fauna que habiten la ciutat, ha incorporat aquest 2024 més de 450 noves espècies detectades. Les noves capes d’aquest atles s’obren a la ciutadania coincidint amb el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, que se celebra el 22 de maig.

L’ampliació de la llista consultable ve acompanyada, a més, de sis noves categories per endreçar millor la cerca al mapa: herbes espontànies en escocells, herbes espontànies en prats, herbes espontànies en herbassars, plantes en jardineres, crustacis i mol·luscs. Amb tot plegat, l’Atles de Biodiversitat es consolida com una eina que mostra, de forma ajustada, la relació entre la morfologia de la ciutat i la seva biodiversitat.

atles biodiversitat

Les herbes espontànies

Les herbes espontànies són una de les novetats d’enguany. Es recullen les espècies que neixen per lliure als escocells dels arbres, prats i herbassars. Són plantes que poden passar inadvertides però tenen una funció important. Les dels escocells, com la “Sonchus tenerrimus” o la “Malva sylvestris”, eviten l’erosió del sòl, faciliten la infiltració de l’aigua de pluja, retenen la pols en suspensió, produeixen pol·len i nèctar per a papallones i abelles, atreuen fauna auxiliar com les marietes i, a més, poden ser plantes per nodrir les erugues d’algunes papallones o els ocells. Les herbes espontànies de prats i herbassars són bones candidates a substituir les gespes en alguns indrets, perquè necessiten menys intensitat de gestió i menor demanda hídrica.

Les jardineres

Els arbres de petit volum, arbustos, plantes vivaces i anuals que es planten a les jardineres són elements atraients d’espècies d’ocells i pol·linitzadors que n’afavoreixen la dispersió en el territori, millorant la connectivitat entre espais verds dins del teixit urbà.

Crustacis i mol·luscs

Per últim, la incorporació de les categories de crustacis i de mol·luscs permet descobrir un món poc conegut de la vida submarina al litoral barceloní, en la qual hi ha una gran diversitat d’espècies. Aquestes dues categories s’han pogut elaborar gràcies a la contribució ciutadana amb les aportacions de persones voluntàries que han fotografiat i identificat algunes d’aquestes espècies.

Un projecte col·laboratiu i pedagògic

L’Atles de la biodiversitat és una eina pedagògica destinada a la comunitat educativa de la ciutat, oberta i descarregable. Els continguts es poden visualitzar a cada un dels 73 barris de la ciutat o en una adreça concreta i cada espècie, amb el seu nom comú i científic, amb una breu descripció i majoritàriament s’acompanya d’una fotografia o d’una il·lustració.

L’eina es va estrenar el 2019 gràcies a l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona, però també hi col·laboren diverses institucions científiques, entitats, organitzacions i nombroses persones que participen en projectes de ciència ciutadana. En són exemple el Zoo de Barcelona, Galanthus, EMBIMOS, Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), l’Institut Català d’Ornitologia, la Universitat de Barcelona, Catalan Butterfly Monitoring Scheme, CREAF- Urban Butterfly Monitoring Scheme (uBMS), Barcelona Cicle de l’Aigua, Aula Ambiental Bosc Turull, Oxygastra, Barcelona Regional, Anèl·lides, i Serveis Ambientals Marins.