panta sau estat embassaments
Foto: Mar Martí (ACN)

Ha estat a les 10 h d’aquest divendres, 14 de juny, quan el pantà de Sau, convertit ja en la icona de referència per visibilitzar l’estat de la sequera a Catalunya, ha sobrepassat la barrera del 40 %. És la primera vegada que aquest pantà supera aquest percentatge en més d’un any i mig, i té més rellevància si tenim en compte que fa menys de quatre mesos Sau es va quedar gairebé buit d’aigua, fins a tocar fons el 2 de març (1,03 % de capacitat), el seu mínim històric des que es va omplir als anys 60.

La crescuda de l’aigua al pantà de Sau ha estat la conseqüència de les benvingudes pluges dels darrers dies a diversos punts de Catalunya. Els aiguats s’han fet notar, sobretot, als entorns de les Guilleries, la serralada Transversal i punts del Montseny.

L’església del pantà de Sau, de nou amb aigua a l’interior

La gravetat de la sequera es podia veure clarament amb l’antiga església de Sant Romà, habitualment submergida sota l’aigua del pantà però que, a causa de la manca de pluja dels darrers anys es deixava veure: primer, el campanar, i poc després, tota l’estructura.

De fet, gairebé dos anys després que el nivell del pantà estigués per sota dels peus de l’església, aquest dijous l’aigua va començar a entrar de nou a l’edifici i, de fet, tot indica que el recinte de Sau continuarà omplint-se d’aigua els pròxims dies.

Els embassaments del Ter-Llobregat, al 37,5 %

Si agafem el conjunt d’embassaments del sistema Ter-Llobregat, aquest dijous, a les 10 h, han superat el 37,5 % de capacitat (229,5 m³), una xifra que no es veia des de principis de la llarga sequera.

Pel que fa al conjunt d’embassaments de les conques internes, l’estat és del 35,49 %.