Tortuga babaua

El Centre de Platja i la Fundació CRAM han rebut més de 1.000 correus electrònics de voluntaris per custodiar els ous de la tortuga babaua que fa dues setmanes va pondre 77 ous a la platja de la Mar Bella. Des del CRAM diuen que durant aquesta setmana valoraran si cal seguir amb la crida de voluntaris. Moltes persones ho han fet a títol individual, algunes en petit grup i d’altres són famílies que volen venir amb els infants. Els voluntaris han de fer una formació online d’una hora i mitja de durada i ja s’està organitzant un sistema de torns.

Formació per als voluntaris

“Amb aquests voluntaris potser ens podem plantejar ampliar l’espai d’actuació a altres platges de Barcelona i així vigilar altres zones”, explica Guillem Figueres, membre del CRAM. L’objectiu dels voluntaris és poder protegir els animals dels banyistesdetectar possibles nius, fer proves mèdiques per controlar-ne l’estat de salut i fer-ne un seguiment via satèl·lit.

Sistema per protegir el niu

Des de fa dues setmanes, membres del CRAM i del Centre de la Platja coordinen un dispositiu al voltant del niu amb vigilància constant les 24 hores del dia. De fet, aquest matí, tècnics de la fundació  s’han encarregat d’instal·lar un sistema per protegir el niu de la tortuga i el campament de custodia de possibles filtracions provocades per la pluja. Es preveu que l’eclosió dels ous de la tortuga de la platja de la Mar Bella sigui durant la primera quinzena de setembre.

Què hem de fer si trobem una tortuga?

Cal tenir en compte que, en el cas de trobar una tortuga marina o el seu rastre, s’ha de trucar al 112, informar d’on es troba i preservar sempre la llibertat de l’animal. També s’ha d’evitar molestar les tortugues durant la posta d’ous, no fer fotos amb flaix, no enlluernar-les i no tocar-les ni situar-se al camp de visió de l’animal.