calor intensa

Les tempestes de la marinada d’aquest tres d’agost han obert les portes a una refrescada transitòria que durarà ben poc. Els mapes indiquen que anem cap a una segona calorada que arribarà aquest divendres.

Arribarà una massa d’aire africà

La massa d’aire relativament fresca que tindrem fins dimecres marxarà ràpidament i quedarà substituïda per una que arrencarà del nord d’Àfrica i que farà disparar la temperatura.

Trajectòria que haurà fet la massa d’aire les 180 h prèvies a dissabte, 8 d’agost. Font: NOAA

En altura (a 3000 m), els models indiquen l’arribada d’una massa d’aire directament del Sàhara i que, a més a més, anirà baixant d’altitud durant la setmana, cosa que l’escalfarà sobremanera.

En capes mitjanes i baixes es perd aquesta influència africana però continua ben evident la subsidència, que contribuïrà a un escalfament notable de la superfície gràcies també a la radiació solar.

Calor dilatada en el temps

Serà probablement una “cursa de fons” i no un pic de calor d’un parell de dies. A hores d’ara els models indiquen que la calorada es podria allargar amb facilitat un mínim d’una setmana sencera.

Meteograma per Barcelona els propers dies. font: wetterzentrale

Mapes en mà, des de divendres, dia 7, fins gairebé la Mare de Déu d’agost tindrem temperatures per sobre de la mitjana.

A Barcelona, com sempre, dependrem més del règim de vents per fer pujar més o menys la temperatura, però el que queda més o menys clar és que tornaran les nits tòrrides i els migdies de més de 30 ºC. En el cas de les comarques interiors, els models tornen a apuntar a registres superiors als 40 ºC ja a partir del cap de setmana.

Onada de calor: sí o no?

Dependrà de la temperatura i dependrà del lloc.

El Meteocat defineix onada de calor com la superació del percentil 98 durant tres dies o més. Aquest percentil queda traduït en els següents registres per als mesos d’estiu i corresponen exclusivament a la temperatura màxima.

Valors del percentil 98. font: Meteocat

Dit d’una altra manera, per considerar-se onada de calor a Barcelona haurien de superar-se durant tres dies seguits o més els 33,6 ºC, una fita que no s’ha assolit cap dia al pla de Barcelona i només un dia a l’Observatori Fabra en la darrera calorada de finals de juliol i principis d’agost.

Sembla complicat, a hores d’ara, que puguem parlar d’onada de calor a Barcelona, un lloc on el vent té la batuta a l’hora de definir les màximes i on les mínimes i la xafogor potser haurien de tenir també un paper a l’hora de la definició del concepte d’onada de calor.

En canvi, sembla més probable que aquest episodi de calor pugui acabar esdevenint onada de calor a les comarques interiors, sobretot de ponent, on els mapes apunten que es podrien superar durant força dies consecutius  els 38 ºC estipulats del percentil 98.