Compartir sentiments i aprendre matèries troncals d’una forma divertida és possible gràcies a Versembrant, l’escola itinerant de cultura popular que porta la cultura hip-hop a les aules, des de rima fins a grafit.

“Mai s’ha de desprestigiar res”, demana Alba Martínez, “Bittah”, rapera i membre de Versembrant, en al·lusió a aquelles persones que d’entrada pensin que a través de la cultura urbana no es pot impartir classe.

A l’Escola Sagrat Cor del Besòs, al districte de Sant Martí, Versembrant hi col·labora des de fa quatre anys. Lucía López, professora de català, enumera algunes de les habilitats que guanya l’alumnat en aquests tallers de rap i que estan vinculades a la matèria que ella imparteix: la rima, la mètrica, els recursos estilístics, l’expressió oral…

“La majoria del nostre alumnat no fa servir el català de manera natural”, reconeix la professora d’aquesta matèria, i continua: “En aquest projecte, com que els interessa allò que està passant i que estan aprenent, tenen un al·licient per expressar-se i superar-se”, i celebra que en aquests tallers de Versembrant destaquin alumnes que ni s’ho pensaven i que passen desapercebuts en altres matèries lectives.


Un estil musical per canalitzar inquietuds

Abans de començar els tallers, sempre se li pregunta a l’alumnat quina temàtica social vol tractar. El masclisme, la xenofòbia i l’homofòbia són temes recurrents, malgrat que últimament “es demana molt el treball emocional” arran de la pandèmia, revela Bittah.

Daniel Gálvez Calderón, alumne del taller, reconeix que ho està passant “una mica malament” perquè se li fa “difícil no poder veure els familiars, sobre tot els avis, que els trobo a faltar”.


Aquest taller t’ensenya a expressar els sentiments que tens, ajuda a alliberar les preocupacions que tenim en forma de cançó
Daniel Gálvez Calderón, alumne de l’Escola Sagrat Cor del Besòs

Una companya seva, Estela Guiseris Jiménez, de 14 anys, explica que està cansada perquè per la pandèmia la tracten “com si fos una nena petita”, però apunta: “En veritat no soc tan petita”. Una altra alumna, Alma Campbell, diu que els tallers de Versembrant són “molt més” divertits que les classes habituals.

L’origen del rap i les seves característiques tècniques fa que sigui un estil musical ideal per explicar sentiments profunds amb detall i situacions de desigualtat.

Alba Martínez,”Bittah”, responsable del taller a l’Escola Sagrat Cor del Besòs creu que el rap dona molta llibertat d’escriptura, perquè no cal que tingui tornada ni s’ha de prioritzar la melodia, a diferència d’altres gèneres musicals com, per exemple, el pop, i està tradicionalment vinculat als barris treballadors, de manera que “s’utilitza aquesta música com una mena de desfogament”, detalla la rapera i responsable del taller a l’Escola Sagrat Cor del Besòs.


Comparteix a:
Imatge de l'autor/a