L’entitat Basket Beat busca desenvolupar el creixement personal amb èmfasi en les persones més vulnerables fent una aproximació força original: l’aprenentatge musical en grup amb pilotes de bàsquet. Es tracta de millorar les seves habilitats a partir del moviment, l’art, l’educació i l’acció social

Basket Beat, situada a la Fabra i Coats, treballa sobretot amb les escoles a través de tallers socioeducatius, que imparteixen des del 2009 en diferents centres educatius, i també a centres penitenciaris i equipaments públics.

Els objectius del Basket Beat

Al llarg dels anys, la iniciativa Basket Beat ha arribat a 80 centres educatius distribuïts en una cinquantena de ciutats. L’objectiu principal és promoure el pensament crític i la trobada amb l’altre, entrenant aspectes com l’empatia i la comunicació. Però no només es tracta d’una activitat enfocada només als estudiants. També s’interpel·la als professionals i a les institucions amb qui treballen per tal de revisar els seus rols a la vegada que s’identifica i s’estimatitza l’art com a eina educativa, política i de transformació. I tot gràcies a la unió de música amb esport.

Una orquestra diferent

A part de la seva vessant social i formativa, l’associació també té una àrea artística formada per la Big Band Basket Beat Barcelona, una atípica orquestra que utilitza el ritme i el so de les pilotes de bàsquet per fer música combinada amb altres instruments més tradicionals.

Aquesta proposta artística junta els joves que s’han format amb la metodologia Basket Beat amb músics de tota mena de tradicions i ofereixen un espectacle musical que ha girat arreu en festivals, museus, mostres o casals.

FB basket beat febrer tocant les pilotes 2021
Un moment de l’espectacle ‘Tocant les pilotes’ de la Big Band Basket Beat Barcelona

El mètode de Basket Beat

Basket Beat ha desenvolupat al llarg dels anys una metodologia pròpia organitzant un conjunt d’idees, preguntes i exercicis al voltant de la pilota de bàsquet. El punt de partida són les teories sistèmiques i les pedagogies crítiques feministes. Una sessió de Basket Beat és un espai de trobada en què les persones són les protagonistes, una manera de treballar l’empatia i el pensament crític a través del treball en equip i amb una de les més poderoses eines transformadores de l’art: la música.

La Família Barris
La Família Barris