(ACN) Maria del Mar Bonet ha inaugurat aquest dilluns el cicle Som Aquí a la sala Luz de Gas, organitzat per sensibilitzar sobre els efectes de la pandèmia en les víctimes de violència masclista. Ha estat el primer concert després d’un any de silenci a la sala com a conseqüència de la crisi sanitària, i també ha estat la primera de set actuacions de dones que integren aquest cicle.

Poemes de dones

La mallorquina ha preparat un espectacle que ha anomenat ‘Nosaltres les dones’, com el nom de la versió d’un poema de Edith Södergran que Bonet va incloure al recordat àlbum “Alenar” (1977) i que ha interpretat per començar el concert.

Acompanyada al piano per Dani Espasa, el recital ha girat a l’entorn de poemes escrits per dones. Han sonat versos de Maria Antònia Salvà o Maria Mercè Marçal, entre d’altres.

“El concert vol tenir un color violeta en homenatge a totes les dones d’aquest món que necessiten ser vistes i ajudades. Les xifres són esfereïdores””
Maria del Mar Bonet, artista

Bonet ha recordat les denúncies per casos de maltractaments i el nombre de dones assassinades: “El dolor que vivim és immens i el clam també ha de ser immens”.

Aquest primer concert ha aplegat unes 200 persones, gairebé tot l’aforament que s’havia disposat en cadires dins la sala. Entre el públic, algunes autoritats, com la consellera de Cultura en funcions, Àngels Ponsa; la consellera de la Presidència i portaveu del govern en funcions, Meritxell Budó; la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, o l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell.

Dones que canten contra la violència de gènere

El cicle Som Aquí, de la promotora Sunmusic, arrenca en el Dia Internacional de les Dones i continuarà amb les actuacions de Mayte Martín, Beth, Gemma Humet, Elena Gadel & Marta Robles, Sara Roy i Balkan Paradise Orchestra.

Des de l’altaveu de l’escenari, les artistes volen acompanyar les dones que han vist agreujada la seva situació de vulnerabilitat, i de les seves criatures pel confinament domiciliari, l’aïllament social i la convivència contínua amb l’agressor.

El 2020 es van disparar les trucades per violència masclista

Segons dades de l’Institut Català de les Dones (ICD), el telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista va passar de les 183 trucades setmanals a 319 en les setmanes de confinament, un augment del 75 %.

L’any 2020 el 900 900 120 va rebre 13.135 trucades, de les quals 10.991 van ser per motiu de violència masclista. Una tercera part d’aquestes trucades es van fer durant els primers mesos de pandèmia.