Comença la Festa Major del Coll, que durarà fins al 16 de juny. El tret de sortida el donarà la cantant de rap Bittah amb el tradicional pregó al Parc de la Creueta del Coll. Aquesta jove del barri va començar la seva carrera musical al Casal de Joves del Coll i promet un pregó amb alguna rima i parlant de com et polititzes al barri i com t’adones de les injustícies.

Va començar al Casal de Joves del Coll

Bittah canta als grups Ascensa Furore i Tribade amb lletres compromeses i missatges feministes. A més de cantar, forma part del projecte Versembrant, que amb tallers a escoles, instituts o centres cívics vol fomentar la consciència crítica dels joves a través de l’art urbà i el rap. De fet, Bittah va comença a cantar amb una proposta de l’institut del barri, el ja desaparegut Pere Bosch i Gimpera, que a classe de música va demanar als alumnes que fessin un rap. Per fer la gravació va anar al Casal de Joves del Coll, on hi ha bucs d’assaig, i allà diu que va començar la seva carrera.

Rap amb missatge feminista

La cançó de Bittah es deia ‘Rap antinazi’ i va triar aquest estil musical perquè ja li cridava l’atenció. “El rap és una música superdemocràtica per a tothom, jo no tenia coneixements ni de tocar la guitarra, ni tocar el piano, ni saber cantar, llavors la màgia del rap és que és accessible per a tothom”, explica.

A l’Institut Pere Bosch i Gimpera es va polititzar

Els missatges combatius del rap de Bittah, explica, van néixer quan es va decidir tancar l’institut del barri, el Pere Bosch i Gimpera, segons l’Administració, per baixa matriculació. En aquell moment, amb la lluita pel centre i també contra el Pla de Bolonya, va començar a polititzar-se i a prendre consciència de classe. La promesa d’un nou Institut Vallcarca que encara no s’ha construït diu que la fa pensar en la política, però d’un altre tipus.

Ara, Bittah ja no viu al Coll, per la pujada dels preus dels habitatges en un barri que abans era desconegut i ara s’ha descobert com un oasi de la ciutat, segons el seu parer. Tot i això, és on s’ha criat, fent esport al Parc Güell, aprenent a muntar en bici a la Creueta del Coll i cantant al casal. Ara, no hi viu, però porta el barri a prop, amb un tatuatge de l’escultura de Chillida que hi ha al llac piscina del Parc de la Creueta del Coll.