Una nit d’estiu del 1992 es va fer història a l’estadi olímpic de Montjuïc quan, l’arquer Antonio Rebollo, va encendre el peveter amb una fletxa flamejant durant la cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics. Just al costat de l’estadi podem trobar aquesta fletxa (o una d’aquestes, segons a qui preguntis), al Museu Olímpic i de l’Esport Joan Antoni Samaranch.

Un dels emblemes més reconeguts a les Olimpíades és la torxa olímpica. Aquí les trobem totes exposades, la d’Alemanya (1936), passant per la de Barcelona (1992), fins a arribar a la de Rio (2016). Així i tot, el museu no es queda només en la història dels Jocs Olímpics, sinó que vol arribar a ser un referent en la història de tot l’esport en general, posant una mica més d’èmfasi, això sí, en l’àmbit local.

Es pot veure el llegat olímpic, però també l’esport tradicional i la història de l’esport a Barcelona i Catalunya”
Francesc Terrón – director de la Fundació Barcelona Olímpica

Tallers educatius

Dins del marc educatiu del museu destaquen tres tallers enfocats a les escoles. L’activitat, adreçada als més infants, és Amics del Cobi, una manera de recórrer totes les instal·lacions buscant petits ninots de la famosa mascota de Barcelona 92. Al taller d’esport Sense límit es mostren tres esports paralímpics a l’alumnat de primària, amb una part teòrica i una altra de pràctica. Aquests esports són el voleibol assegut, el golbol i la boccia. I per als estudiants de secundària i batxillerat, el taller estrella és el Sense gènere, en què es dona a conèixer la diversitat de gènere a l’esport amb un format anomenat “scape hole”: un joc de pistes que permet obrir la combinació d’uns cadenats per accedir-hi a la informació.

La sala més interactiva

Visitar el Museu Olímpic i de l’Esport no es limita només a mirar objectes exposats en vitrines. Un espai molt celebrat, especialment entre el jovent, és la zona de dinàmiques. Aquesta sala tecnològica permet veure “in situ” diversos rècords esportius gràcies a una instal.lació de pantalles gegants; no és el mateix saber que el rècord de salt de longitud és de 8,95 metres que veure en directe una representació digital del que realment suposa saltar aquesta distància.

Els visitants estan més que convidats a intentar igualar o superar aquest i altres rècords dins la zona de dinàmiques, però ja avancem que si el teu nom no és Mike Powell o Usain Bolt, difícilment te’n sortiràs.