La pandèmia ha fet néixer i créixer una cooperativa de missatgeria ètica, sostenible i inclusiva. S’anomena Les Mercedes i està formada només per dones que ja fa molts anys que treballen juntes, però fins al març del 2020 ho feien en un altre sector.

Guies en bicicleta

Elles eren un grup de guies turístiques en bicicleta especialitzat en turisme educatiu per al sector escolar. Treballaven per temporada: des del principi de març fins a finals de juliol.

“Es va cancel·lar tota la temporada d’un dia per a l’altre”, diu Marie Dufouleur, una de les membres fundadores de Les Mercedes, i la seva companya Ariadna Serra hi afegeix: “Dels mils que haguessin vingut, no ha vingut ni un sol nen”.

Davant aquell contratemps, van fer una reunió en línia per reorientar el seu futur professional, i van decidir fundar la cooperativa de missatgeria Les Mercedes.

Un repartiment més humà

També és per això que els seus preus són una mica diferents dels que puguin tenir altres companyies de repartiment que els seus treballadors estan portant als jutjats per condicions laborals abusives i precàries. “Pot haver-hi fins a dos euros, inclús tres, de diferència” amb el servei d’una altra missatgeria que no tingui els seus principis. Les Mercedes treballen per a tota mena d’empreses i iniciatives, des de la productora CANADA fins al gremi de comerciants de Sant Antoni.

“No només volem ser una missatgeria, també intentem educar apostant pel residu zero, l’economia circular i lluitem per tenir un sou digne. No som com altres companyies que han hagut de defensar els seus drets laborals, a qui nosaltres admirem, però nosaltres ja veníem amb això una mica posat de sèrie”, explica Serra.


Contentes amb la xarxa ciclista

Tenen la seu al Gòtic, però fan repartiments a mitja ciutat. “Apostem per un mètode feminista, i crec que l’urbanisme des de perspectiva feminista” que s’està aplicant a la ciutat és positiu, opina Dufouleur. “El que s’està fent és admirable” i cal “deixar de donar tanta importància al cotxe, que no deixa de ser un privilegi”, rebla.


Preguntada sobre si han patit assetjament masclista mentre treballen, Dufouleur explica: “Sempre hi ha clixés heteropatriarcals quan et fiques en un sector que ja porta l’estigma de la força, de la velocitat…”, però assegura que no s’ha trobat amb masclismes, més aviat amb condescendència i paternalisme per part d’alguns conductors a motor.


Pedalant fins a La Tribu de Sant Andreu

El client més allunyat que tenen Les Mercedes és la llibreria La Tribu, una entitat cooperativa del barri de Sant Andreu. Hi van un cop a la setmana amb una de les seves bicicletes elèctriques i fan repartiment de llibres a domicili a aquells clients que pel que sigui no poden atansar-se a la llibreria a recollir.

El sector dels transportistes sovint està precaritzat i no acabàvem de trobar una empresa amb qui ens sentíssim a gust col·laborant”, explica Marc Pons. Fins que van conèixer Les Mercedes.

La Tribu és al carrer de Pons i Gallarza, i des del 22 d’abril del 2019 que va obrir s’ha erigit com a pol cultural i de trobada social del veïnat. No té una especialitat malgrat que bona part de la llibreria està dedicada a allò que s’entén com a llibre infantil.

La Família Barris
La Família Barris