L’edatisme és la discriminació per edat. I això en el món de la moda passa, i molt, sobretot en les dones. Històricament, la moda ha ignorat les dones a partir dels 40 anys i en canvi ha idolatrat l’extrema joventut. Tot i que encara falta molt per aprendre i millorar, cada cop hi ha més models d’una certa edat que reivindiquen el seu cos i la seva feina, i que a poc a poc intenten canviar les concepcions d’aquest món tan tancat.

Com diu aquesta samarreta, “Old is the new black”, la bellesa de la vellesa està de moda i sembla que no és una estratègia de màrqueting. Cada cop hi ha més exemples de dones velles i belles en tots els sentits, grans amants de la moda i amb molt d’estil.

5 exemples de bellesa a la vellesa

La instagramer Baddie Winkle

Baddie Winkle va néixer el 1928, té més de 3,5 milions de seguidors a Instagram i li encanta revolucionar les xarxes socials amb els seus “looks” fluor. Winkle trenca totes aquelles normes tàcites que diuen que les dones de més de 40 anys no haurien de portar minifaldilla, ni colors llampants ni tantes altres coses. O sigui, que han de passar desapercebudes.

Vivianne Westwood, una dissenyadora de 79 anys

La dissenyadora Vivianne Westwood és la mare de l’estil punk rock londinenc que dissenya per a gent de totes les edats i és una activista pels drets humans, anticapitalista, ecologista i antisistema. La dissenyadora sol posar amb els seus propis dissenys per presentar les col·leccions, com aquesta amb Naomi Campbell a l’estiu passat.

Carmen Dell’Orefice, una model de 89 anys

La model Carmen Dell’Orefice és la més longeva del món: té 89 anys i en fa 74 que s’hi dedica. Aquí la veiem tancant la setmana de l’alta costura de París per la dissenyadora xinesa Guo Pei ara fa quatre anys. Malgrat el nom no és italiana, és nord-americana i ostenta el títol de model professional més longeva: va debutar als 15 anys a la portada de ‘Vogue’ després que una cercatalents la captés pel carrer.

La menorquina Alicia Borrás, una model internacional que ronda els 80

Una altra gran model internacional i que ja ronda els 80 és dels Països Catalans: la menorquina Alicia Borrás. Borrás va ser portada d”Hola’ quan va guanyar, el 1965, el concurs de Miss Espanya, i el 2014 va tancar la desfilada del dissenyador Andrés Sardá a la setmana de la moda de Madrid.

Daphne Selfe, una model britànica de 92 anys

A la britànica Daphne Selfe, de 92 anys, van descobrir-la quan tenia 70 anys, abans havia estat extra de sèries i ballarina i mare de família nombrosa, i ara fa, sobretot, de model de revista. Fins i tot ha fet un videoclip amb Paul McCartney, i en aquest gest, resumeix el que pensen les models grans del món de la moda que les ha discriminat durant segles.